Hetekre Kijevbe „költözik” az IMF

A valutaalap szakértői felmérik az ukrán gazdaság állapotát és a tényleges segélyigényt.

GB
2014. 11. 09. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről szóló dokumentum szerint a küldöttség feladata egyebek között az lesz, hogy felmérje az ukrán gazdaság jelenlegi állapotát és ellenőrizze a Kijev által vállalt intézkedések végrehajtását. Az IMF szakértői újból visszatérnek majd Kijevbe, miután a nemrég tartott parlamenti választások eredményeképpen feláll az új kormány.

Valeria Hontareva, az ukrán jegybank elnöke október végén azt mondta, hogy az IMF-küldöttség azért utazik Kijevbe, hogy „felmérje Ukrajna tényleges segélyszükségletét”. Azt mondta továbbá, hogy amikor nemrég Washingtonban tárgyalt az IMF képviselőivel, azok elégedetten nyilatkoztak a hitelfolyósítás feltételeinek teljesítéséről, és kilátásba helyezték a segélyprogram kiszélesítését.

A Nemzetközi Valutaalap április 30-án hagyta jóvá a két évre szóló, 17 milliárd dolláros ukrán segélyprogramot, és azonnal 3,2 milliárd dollárt át is utalt Kijevnek. A második, 1,39 milliárd dolláros részletet szeptember elején kapta meg Ukrajna. A segélyprogram célja, hogy segítse a válságban lévő ország pénzügyi stabilizálását, és megteremtse tartós gazdasági növekedése alapjait.

A következő, 2,7 milliárd dolláros részlet átutalására az eredeti tervek szerint decemberben kerülne sor, de ha elhúzódnak a választások utáni kormányalakítási tárgyalások, akkor nem kizárt, hogy a részlet utalására már csak jövőre kerül sor.

Az IMF szeptember elején közölt jelentése szerint a 17 milliárd dolláron felül további 19 milliárd dollár támogatásra lesz szüksége Ukrajnának 2015 végéig, ha jövőre is folytatódik a konfliktus a szeparatistákkal.

Az ukrán jegybank pénteken ismertette, hogy októberben csaknem negyedével – 23,2 százalékkal – 12,58 milliárd dollárra, 2005 óta legalacsonyabb szintre csökkent a devizatartaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.