Így keringhet az energia Közép-Európában

Összekapcsolják a cseh–szlovák–magyar–román villamosenergia-piacokat; energiabiztonságot és kiszámítható árakat várnak a lépéstől.

VZ
2014. 11. 19. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A folyamat a piac-összekapcsolási mechanizmus segítségével az első napon gördülékenyen zajlott le, zavaró esemény nem történt, minden a tervek szerint működik – közölték.

A projekt 2013 augusztusában kezdődött azzal a céllal, hogy a cseh–szlovák–magyar piac-összekapcsolást kiterjessze Romániára.

Az érintett országok átviteli rendszerirányítói (sorrendben ČEPS, SEPS, MAVIR és Transelectrica) és szervezett villamosenergia-piacai (OTE, OKTE, HUPX és OPCOM) a nemzeti szabályozó hatóságok (ERÚ, ÚRSO, MEKH és ANRE) támogatásával működtek együtt a projektben.

A piac-összekapcsolás fő előnye, hogy hatékonyabb kereskedést és kapacitás-felosztást tesz lehetővé, amellyel nagyobb ellátásbiztonság, magasabb likviditás és kiszámíthatóbb árak érhetők el.

A közlemény szerint Victor Ionescu, az OPCOM vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az összekapcsolás nagy előrelépés az egységes európai villamosenergia-piac kialakításában. Jelenleg olyan megoldást működtetnek, amely kompatibilis az európai előirányzattal, és további előnyöket biztosít piaci szereplők számára az összekapcsolt piacokon.

Gheorghe Visan, a Transelectrica igazgatóságának tagja szerint szeretnék a négy ország közötti együttműködést kiterjeszteni más, a közép-kelet-európai régió villamosenergia-piacainak integrációjával kapcsolatos projektekre, hogy elérjék a végső célt, az egységes európai villamosenergia-piacot – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.