Izrael statisztikai hivatala sajnáltatja az országot

Visszaesett a gazdaság a gázai háború miatt – közölte Izrael statisztikai hivatala vasárnap.

MNO
2014. 11. 16. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael bruttó hazai összterméke (GDP) 0,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A visszaesést a július–augusztusi gázai háború következményei okozták.

A Gázai övezetből indított rakétatámadások miatt sok üzemet leállítottak Izraelben, és a lakossági fogyasztás növekedése is lelassult, mert az emberek kerülték a forgalmas nyilvános helyeket, kevesebbet vásároltak. Az elemzők csak 0,1 százalékos romlásra számítottak.

Az izraeli gazdaságban utoljára 2009 első negyedében, a világméretű pénzügyi válság kezdetén volt visszaesés, 0,2 százalékos. Az idei első három hónapban 3,2, a másodikban 2,2 százalékkal bővült az izraeli GDP negyedéves egybevetésben.

A bruttó hazai termék visszaesése deflációval párosul. Októberben második hónapja csökkent a fogyasztói árak átlaga, 0,3 százalékkal éves összehasonlításban, csakúgy mint szeptemberben.

Ellenintézkedésként a központi bank júliusban és augusztusban összesen 0,5 százalékponttal rekordalacsony, 0,25 százalékos szintre csökkentette alapkamatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.