Jogsértő a Sopron Bank

A felülvizsgálati eljárás során fenntartották a másodfokú ítéletet.

RZ
2014. 11. 19. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perben az elsőfokú bíróság elutasította a felperes bank keresetét, amit a másodfokú bíróság helybenhagyott. A Sopron Bank ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. A Kúria megvizsgálta a jogerős ítéletet és megállapította, hogy az nem jogszabálysértő amiatt, hogy a perben eljárt bíróságok nem kezdeményezték az Alkotmánybíróság eljárását, illetve az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárását. A Kúria maga sem tartotta indokoltnak ezen eljárások kezdeményezését.

A Kúria nem találta kétségesnek a 2014. évi XXXVIII. számú törvény (első devizahiteles-törvény) alkalmazhatóságát. A felülvizsgálat során egyesével megvizsgált minden, a Sopron Bank által hivatkozott uniós jogszabályi rendelkezést és megállapította, hogy azoknak a törvény megfelel.

A Kúria egyetértett az eljárt bíróságokkal abban is, hogy a per során a felperes bank nem tudta megdönteni a tisztességtelenség törvényi vélelmét egyetlen időszakban alkalmazott ászf tekintetében sem. Elsődlegesen azért, mert az egyoldalú szerződésmódosítást szabályozó ászf-ei nem feleltek meg a Kúria 2/2014. számú polgári jogegységi határozatával értelmezett átláthatóság, illetve az egyértelmű és érthető megfogalmazás elvének – olvasható a Kúria közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.