Kifehérítenék a piacot

A Magyar Ital és Áruautomata Szövetség bevonásával már készül a piac átláthatóságát biztosító szabályozás – tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton az MTI-t.

LR
2014. 11. 22. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézkedés célja a piac kifehérítése, átláthatóságának biztosítása, ugyanis számos olyan automata működik Magyarországon, amely mögött nem áll legális gazdálkodó – közölte a tárca. Emlékeztettek arra, hogy az Országgyűlés által elfogadott jövő évi adótörvények regisztrációs kötelezettséget írnak elő az étel- és italautomaták üzemeltetői számára. A tájékoztatás szerint erre is azért volt szükség, mert az iparági információk arról szólnak, hogy számos üzemeltető tevékenységét teljes illegalitás jellemzi, és ezek évek óta egyetlen forint adót sem fizetnek, ami a költségvetésen túl komoly károkat okoz a tisztességes piaci szereplőknek is, hiszen versenyhátrány szenvednek. Ebben a helyzetben a minisztérium a szövetséggel egyeztetve arra jutott, hogy megkerülhetetlen a kötelező regisztráció az ilyen berendezések esetében – hangsúlyozta a tárca.

A regisztrációnak köszönhetően az NGM az adóhivatal bevonásával országos naprakész nyilvántartást épít ki, amely segítségével az adóhatóság ellenőre a jövőben egyszerűen megállapíthatja egy automatáról, hogy legálisan működik-e vagy sem. A regisztrációhoz gépenként harmincezer forintos igazgatási költség kapcsolódik, amely megteremti a fedezetét a szektor átláthatóvá és ellenőrizhetővé tételének – olvasható a minisztérium közleményében. Szöllősi Balázs, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség elnöke korábban a Vs.hunak azt mondta, hogy támogatják a regisztrációs kötelezettséget, viszont irreálisnak tartják a díj összegét.

A szövetség kalkulációi szerint mintegy negyvenezer automata működik az országban, vagyis a regisztráció díjából mintegy 1,2 milliárd forintra számíthatna a költségvetés. Szakmabeliek szerint egy automata fél-egy éven belül hoz harmincezer forint hasznot. Ennyiért a piaci szereplők töredéke fog csak regisztrálni, vagyis az egész kezdeményezés értelmét veszti – mondta Szöllősi Balázs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.