Kivitelre ösztönzik a kkv-kat

Szabó László szerint fontos cél az ország kivitelének növelése, és ezáltal új munkahelyek teremtése.

mr
2014. 11. 26. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár közölte: az Exportra fel! elnevezésű programsorozat keretében a következő hónapokban kilenc olyan vidéki városban igyekeznek tanácsot adni a kkv-knak, ahol az Eximbanknak fiókja van, vagy hamarosan fiókja nyílik. Az első ilyen rendezvény csütörtökön Győrben lesz. Az eseményen igyekeznek minél több olyan helyi vállalkozóval konzultálni, akiket érdekelnek az exportlehetőségek – mondta.

Szabó László úgy látja, a programsorozat jó eszköz lehet arra, hogy a már most is exportáló kkv-kat kivitelük növelésére bátorítsák, a még nem exportálókat pedig ennek a lehetőségnek a kipróbálására. Talán a KKM által kialakított új, egyszerűbb külgazdasági struktúra, hogy egy helyen, kevesebb adminisztrációval kaphatnak meg minden segítséget, ösztönözheti a kkv-kat, hogy exportra is termeljenek – vélekedett. Hozzátette: emellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. segítségével gyakorlati ismereteket nyújtó továbbképzéseket is tartanak a kkv-k képviselőinek.

Az államtitkár hangsúlyozta: fontos cél az ország kivitelének növelése, és ezáltal új munkahelyek teremtése. Bár a magyar munkaerő döntő részét a kkv-k foglalkoztatják, az ország exportjának nagy részét a nagyvállalatok adják, és ezen a helyzeten akar változtatni a kormány – jelentette ki. Mint mondta, azoknak a kkv-knak, amelyek exportképes termékeket és szolgáltatást állítanak elő, meg kell erősödniük, hogy ne csak a nagyvállalatok beszállítói legyenek. Bátorítani kell azokat a kkv-kat, amelyek nem is gondoltak még arra, hogy exportáljanak – fűzte hozzá.

Szabó László arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. feladata a magyar exportképes kkv-k feltérképezése. Most 1300-1500 ilyen céggel állnak kapcsolatban, és bővíteni szeretnék ezeknek a cégeknek a körét. Közölte: a becslések szerint 3-4 ezer vállalat van, amely rendszeresen exportál, és négy-öt éven belül akár 10-12 ezer olyan cég is lehet, amely versenyképes, exportálható termékkel vagy szolgáltatással tud előállni. Ez azért is fontos, mert a magyar gazdaság igen nagy mértékben függ az exporttól – mutatott rá az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.