Kövér: A gazdálkodók nem hagyhatók bizonytalanságban

A Kisgazda Polgári Egyesület ellenzi az esetleges földadót.

MD
2014. 11. 22. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Kövér László, az Országgyűlés elnöke a lehetőségként felmerült termőföldadó kérdéséről azt mondta: a gazdálkodók nem hagyhatók bizonytalanságban, ezért a Fidesz frakciója foglalkozni fog a kérdéssel.

A föld adóztatásának lehetőségéről Turi-Kovács Béla, az egyesület elnöke, fideszes országgyűlési képviselő beszélt a sajtótájékoztatón, rámutatva: az önkormányzatoknak lehetőségük lesz helyi adók kivetésére. Hangsúlyozta: a termőföld megadóztatását szervezete nem tartaná szerencsésnek, mert a magyar mezőgazdaság csak úgy őrizheti meg húzóágazati szerepét, ha újabb terhek nem sújtják.

Kövér László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a központi kormányzat átengedi a mérlegelést a települési önkormányzatoknak, amelyek különböző helyzetük okán eltérő gazdálkodási feltételeket alakíthatnak ki az ország különböző pontjain, ami valóban nem szerencsés. Hozzátette ugyanakkor: még gazdálkodók között is vallják azt a véleményt, hogy méltányos lehet a föld adóztatása, hiszen területalapú támogatás is jár utána.

A házelnök a tájékoztatón hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés az építkezésről szól, amelyhez az elmúlt négyéves kormányzás teremtette meg az alapot. Szólt arról is, hogy idén a vártnál magasabb gazdasági növekedéssel számolhat az ország, a 2015-ös büdzsét ennek ellenére óvatosan tervezték.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a tervezettnek megfelelően 3 százalék alatt lesz az államháztartás hiánya, mindaddig, amíg az érték nem nulla, az ország finanszírozásához hitelre van szükség. Ennek ellenére az államadósság GDP-hez viszonyított aránya várhatóan 75 százalékos szintre csökken 2015 végére – mondta. Az Országgyűlés elnöke üdvözölte, hogy az államadósság finanszírozói között egyre nagyobb arányt képviselnek a magyar polgárok, akik forintban nyújtanak forrásokat.

Kövér László elmondta: bízik abban is, hogy az építkezést sem gazdasági, sem politikai értelemben nem hátráltatja olyan barátságtalan nemzetközi környezet, mint az elmúlt négy évben. Hozzátette ugyanakkor: erre árnyékot vet, hogy még nem látható a megoldás az ukrajnai válságra. Szerinte ebben olyan kompromisszumra lenne szükség, amely minden részes felet kielégít. Magyarország ezért szövetségesi kötelezettségeinek eleget téve fogja megfogalmazni nemzeti érdekeit – mondta –, amelyet az érintetteknek úgy kell figyelembe venniük, ahogy például Magyarország is tette azt mások érdekeivel az afganisztáni szerepvállalás során.

Turi-Kovács Béla hangsúlyosan szólt a KPE és a Fidesz együttműködéséről, hozzátéve: szervezete támogatja a kormány által hirdetett nemzeti politikát. A vidék képviseletét ugyanakkor egyesülete erőteljesebbé tenné – mondta –, a többi között a földtörvény pontosításával. Ez a jogszabály ugyanis jelenleg nemcsak a külföldiek földszerzését nehezíti, hanem annak a magyar gazdának a helyzetét is, aki lakóhelyétől távol szeretne gazdálkodni – mondta.

Támogatta azt a politikát is, amely segély helyett munkát kínál, de úgy vélte: azokról is gondoskodni kell, akik már nem tudnak munkát vállalni vagy még közmunkához se jutnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.