Lufthansa: sztrájoknak a pilóták hétfőn és kedden

Sikertelenül zárultak a munkaadóval folytatott tárgyalások a korai nyugdíjazásról.

RZ
2014. 11. 30. 22:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a munkabeszüntetés a rövid és közepes távolságú légi járatokra vonatkozik közép-európai idő szerint déltől éjfélig, kedden a transzkontinentális járatok pilótái teszik le a munkát hajnali 3 órától éjfélig. A Lufthansa Cargo pilótái szintén sztrájkolnak, kedden hajnali három órától éjfélig. A Lufthansa csoport diszkont légitársasága, a Germanwings pilótái nem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

A Lufthansa 5400 pilótáját képviselő szakszervezet és a munkaadó konfliktusa már csaknem háromnegyed éve tart. Áprilisban például a pilóták a VC felhívására három napig sztrájkoltak. Azóta több ilyen tiltakozó akciót szerveztek. A Lufthansa pilótái jelenleg 55 éves kortól mehetnek nyugdíjba, az átlagos nyugdíjba vonulási kor pedig 58 év, ami a szakmában alacsonynak számít.

A munkaadó az ösztönzőrendszer átalakításával azt kívánja elérni, hogy a pilóták 60 éves kor felett menjenek nyugdíjba. A szakszervezet ezt ellenzi, és egyebek között azzal érvel, hogy az utaskísérők érdekképviseletével az ősz elején kötött megállapodásban éppen az szerepel, hogy a korai nyugdíjazás alsó korhatára 55 év, ami a jelenlegi és a jövőben alkalmazandó utaskísérőkre egyaránt vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.