Megakadályoznák a földadót

Az agrártárca javaslata az állattenyésztést is mentesítené a helyi közterhektől.

2014. 11. 22. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénymódosítást kezdeményez a Földművelésügyi Minisztérium (FM) annak megakadályozása érdekében, hogy az önkormányzatok földadót vethessenek ki a helyi gazdálkodókra. A szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló jogszabály megváltoztatásáról már egyeztetést folytat a tárca a Nemzetgazdasági Minisztériummal – közölte az FM parlamenti államtitkára. Nagy István a Magyar Nemzetnek elmondta: amint sikerül megállapodásra jutni, a kormány elé terjesztik a tervezetet.

Az agrártárca javaslata a termőföldek, az erdők mellett a tanyákra, a halgazdálkodási vízterületre, a halgazdálkodási létesítményre is vonatkozna. A módosítás kiterjedne a mező- és erdőgazdálkodási célú gépekre, a mező- és erdőgazdasági termeléssel összefüggő egyéb más ingatlanokra, így a majorra, a gépállomásra, a színre, a pincére, a szárítóra és a gabonatárolóra, valamint a takarmánytároló és -előállító építményekre és eszközökre is. Az FM azt szeretné, ha az állattartására sem vezethetnének be a helyhatóságok települési adót. Ez utóbbi azért került be a javaslatba, hogy a települések ne lehetetlenítsék el a helyi állattenyésztést. – Nem véletlenül kellett a kormányzatnak a településektől elvonni az állattartást szabályozó kérdésköröket. Korábban számos faluban, városban mondvacsinált okokra hivatkozva kitiltották a jószágokat. Félő, hogy ott, ahol megtiltani nem tudták, most adóval lehetetleníthetik el a tenyésztőket – húzta alá Nagy István.

Az államtitkár jelezte: az adótörvények eddig felsorolták, hogy mire lehet kivetni települési illetéket. Ezzel szemben a jövő évi szabályozás csak azokat a kategóriákat sorolja fel, amiket nem adóztathatnak meg az önkormányzatok. Így merülhetett fel a termőföldre kivetett közteher lehetősége.

– A földadó csaknem kétmillió földtulajdonost érintene, s félő, hogy a legrászorultabb önkormányzatok, ahol nincs más vagyon, ehhez az eszközhöz nyúlnának. A kistelepüléseken viszont a föld az egyetlen záloga a vidéki életnek, a vidék megtartó képességének, a biztos jövedelemnek – állapította meg Nagy István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.