Mi lesz a Magyarországon felhalmozott gáz sorsa?

Tovább bővítené gáztárolási lehetőségeit a Gazprom Európában.

TK
2014. 11. 18. 7:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom a közelgő tél előtt több mint 5 milliárd köbméter gázt tárolt be Európában – közölte a társaság az újság megkeresésére. A következő években azonban tovább növelné meglévő tárolókapacitását, célja az, hogy készletezési lehetőségei 2030-ra elérjék éves európai exportjának 5 százalékát. Ez a tavaly exportált 161,5 milliárd köbméter mellett összesen 8 milliárd köbméternyi tárolókapacitást jelentene a mostani 5,3 milliárddal szemben.

A Gazprom szerint számos tényezőtől függ, hogy mi lesz a Magyarországon felhalmozott 700 millió köbméter gáz sorsa. Fontos, hogy fennmaradjon az európai tárolók magas töltöttsége annak érdekében, hogy reagálni lehessen a kivételes eseményekre vagy a különlegesen hideg időjárásra, amit nehéz előre megjósolni – közölte.

Az új tárolókapacitások kialakítása ugyanakkor a Gazprom Export szerint csak rövid távú megoldás, hosszú távon az olyan vezetékberuházások garantálhatják Európában az ellátásbiztonságot, mint amilyen a Déli Áramlat. A tárolók viszont mindenképpen kulcsszerepet játszanak majd az európai gázellátás kiegyensúlyozásában – hangsúlyozta az orosz gáztársaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.