Orbán Viktor: Sofőrökre, vezetőkre van szükség

Csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyek világosan kifejezik és érvényesítik az érdekeiket – jelentette ki a miniszterelnök.

TK
2014. 11. 11. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő kifejtette, Európában sokáig úgy gondolták, hogy az intézmények majd elvezetik a közösséget, és mint egy modern autó, szinte maguktól célba érnek. A gazdasági válságban azonban kiderült, hogy ez nem így van, „sofőrökre, vezetőkre van szükség” – mondta.

Kijelentette, szerencsések azok az országok, amelyeknek olyan a politikai rendszerük – akár elnöki rendszer, akár parlamentáris –, amely egyértelmű politikai vezetést ad az adott közösségnek. A különbözőségek ellenére Azerbajdzsánban és Magyarországban közös, hogy mindkettő világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított ország – tette hozzá.

Magyarország és egész Európa stratégiai érdekének tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz.

 

A kormányfő tárgyalást folytatott a budapesti munkalátogatáson tartózkodó Ilham Aliyev azeri elnökkel, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről.

Közös az is, hogy Magyarország és Azerbajdzsán egyaránt tiszteli a hagyományos értékeket – jelentette ki. Olyan országok, amelyek „nem engednek a kísértésnek, és azt mondják, nem lehet mindenből viccet csinálni; a családból nem lehet viccet csinálni, és nem lehet kiforgatni. A nemzetekkel nem lehet viccelődni meg szórakozni. A büszkeség fontos dolog, ezért minden nemzetnek meg kell adni a tiszteletet, ami kijár” – mondta.

Orbán Viktor megjegyezte, rossz az a kérdésfeltevés, hogy Magyarország kihez csatlakozzon. Saját nemzeti érdekeinket követjük – szögezte le.

A miniszterelnök megismételte, a következő években Közép-Európában lesz az európai gazdasági növekedés motorja. Magyarországon stabil a politikai rendszer, stabil a pénzrendszer, a bankrendszer, stabil a költségvetés, száguld az export, vagyis minden feltétel adott, hogy stabil hídfőállás legyen az európai uniós piac iránt érdeklődő, EU-n kívüli üzletemberek, így az azeri üzletemberek számára is – szögezte le. A kormányfő megjegyezte, hogy az energiaipar a magyar–azeri együttműködés kiemelt területe lesz.

Ilham Aliyev azeri elnök megnyitóbeszédében méltatta Magyarországot, amiért a nemzeti érdekeit védi, a függetlenség és a szuverenitás politikáját folytatja. Az államfő kijelentette: a Magyarországgal mint EU-tagországgal kötött stratégiai partnerség megteremti az alapjait egy majdani hasonló, EU–azeri stratégiai megállapodásnak.

Aliyev elmondta: a rendkívül szilárd magyar–azeri politikai viszony megteremti a lehetőséget ahhoz, hogy elmélyítsék az üzleti együttműködést a két ország között. Ez a környezet megfelelő ahhoz, hogy magyar vállalatok bekapcsolódjanak számos fejlesztési projektbe Azerbajdzsánban – mondta. Az azeri elnök ezek között említette a déli gázfolyosó kiépítését, amely egy 45 milliárd dolláros projekt, valamint az Ázsiát Európával összekötő vasútvonal kiépítését, amely a tervek szerint 2015-ben kezdődik.

Az együttműködés további lehetséges területei közül kiemelte a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az információtechnológia területét. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, Azerbajdzsán nemrégiben indította el első távközlési műholdját, és hamarosan két további ilyen eszközt indít.

Ilham Aliyev elmondta, Azerbajdzsán igyekszik csökkenteni függőségét a kőolaj- és a földgázexporttól.

Az azeri elnök kedden érkezett Budapestre, ez a harmadik hivatalos látogatása Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.