Orvosolnák a mérgező banki kultúrát

Megneveznék a vétkes banki alkalmazottakat, és elérhetővé tennék a vizsgálat eredményeit.

mr
2014. 11. 26. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi 15 évben mintegy 38,5 milliárd fontot (14 ezer milliárd forint) voltak kénytelenek a bankok az Egyesült Királyságban büntetésekre és kártalanításra kifizetni főként hitelbiztosítási és bonyolult kamatfedezeti termékek értékesítésével kapcsolatos botrányok miatt – állapította meg a New City Agenda és a Cass Business School jelentése.

A brit lakossági banki gyakorlatot vizsgáló tanulmány szerint előfordult az is, hogy az értékesítési célok teljesülése estén különböző jutalmakat, készpénzt, iPodot vagy a wimbledoni teniszmeccsekre szóló belépőt kaptak az alkalmazottak.

A kutatók ajánlása szerint az újonnan alakult banki szabályozást vizsgáló tanácsnak (Banking Standards Review Council, BSRC) ki kellene kérnie a banki dolgozók véleményét arról is, hogy nyomás alatt vannak-e azért, hogy minél több terméket értékesítsenek.

Colette Bowe, a BSRC elnöke támogatja, hogy megnevezzék a vétkes banki alkalmazottakat. „A függetlenség és az átláthatóság döntő jelentőségű” – mondta az intézmény szerepére utalva. Hozzátette: „meg fogjuk nevezni az embereket és elérhetővé tesszük a vizsgálat eredményeit”.

A bankok által finanszírozott BSRC-t már több brit nagybank elfogadta, mint ellenőrző testületet, de még hiányzik jó néhány londoni székhelyű nemzetközi bankcsoport támogatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.