„Immár 26 sertéshús- és 36 baromfihús-előállító, húsfeldolgozó szállíthatja a termékeit Hongkongba, s azon vagyunk, hogy a marhahús is mielőbb megkapja a behozatali engedélyt, majd a bárány és kecskehús, valamint a vadhúsok következnének” – mondta az MTI pekingi tudósítójának telefonon a tárcavezető.
„Szeretnénk minél több prémiumterméket eljuttatni ebbe a városba, amelynek hétmillió lakosa van, és évente még ötvenmillió turista is megfordul, de élelmiszeripara lényegében nincs, tehát mindent importál” – jegyezte meg a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a magyar borokat már ismerik Hongkongban, évente százezer palackos nagyságrenden exportálunk oda.
A szállítási költség magas, de olyan mértékű a fogyasztói érdeklődés és a fizetőképes kereslet, hogy érdemes új utakat nyitni és felzárkózni azok mellé, akik már megvetették a lábukat a világ egyik legfontosabb pénzügyi-gazdasági központjában – jelentette ki.
„Hongkongnak a közép-európai térségben messze legjelentősebb partnere Magyarország, amely a hongkongiak kereskedelmi, logisztikai csomópontja” – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter. Mint hozzátette, mostani tárgyalásai is igazolták a várossal és vezetésével ápolt kiváló kapcsolatokat, melyek egyik szimbolikus jele, hogy a közelmúltban újranyitottuk a magyar főkonzulátust.
Fazekas Sándor pénteken találkozott Ko Ving-mannal, az élelmiszer- és egészségügyi tárca vezetőjével, valamint az engedélyező hatóságot, vagyis a környezethigiéniai hivatalt vezető Vivian Lauval. Programja részeként „a hongkongi–magyar kapcsolatépítésben jeleskedő” üzletemberekkel is eszmecserét folytat – közölte a magyar tárcavezető.
Megnyílt az út a magyar marhahús Kínába irányuló exportja előtt, amit újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon – jelentette ki Fazekas csütörtökön Pekingben, miután aláírta az erről szóló dokumentumot a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével, Cse Su-pinggel.
Cse Su-ping – utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt is szabaddá vált az út – úgy vélekedett, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.
Megnyílt az út a magyar marhahús Kínába irányuló exportja előtt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Pekingben, miután aláírta az erről szóló dokumentumot a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével, Cse Su-pinggel.
Az úgynevezett marhahúsprotokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását Kínába, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon – jelentette ki Fazekas Sándor az MTI-nek a helyszínen. Közölte, a karanténhivatal vezetőjével áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshúskészítményekre vonatkoznak. Hozzátette, a tej akkreditáció előkészítése is zajlik.
Cse Su-ping – utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt is szabaddá vált az út –, úgy vélte, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.