Özönölhet a magyar hús Hongkongba

Hatvan magyar üzem szállíthat a hétmilliós városba – mondta Fazekas Sándor.

VZ
2014. 11. 14. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Immár 26 sertéshús- és 36 baromfihús-előállító, húsfeldolgozó szállíthatja a termékeit Hongkongba, s azon vagyunk, hogy a marhahús is mielőbb megkapja a behozatali engedélyt, majd a bárány és kecskehús, valamint a vadhúsok következnének” – mondta az MTI pekingi tudósítójának telefonon a tárcavezető.

„Szeretnénk minél több prémiumterméket eljuttatni ebbe a városba, amelynek hétmillió lakosa van, és évente még ötvenmillió turista is megfordul, de élelmiszeripara lényegében nincs, tehát mindent importál” – jegyezte meg a miniszter. Emlékeztetett arra, hogy a magyar borokat már ismerik Hongkongban, évente százezer palackos nagyságrenden exportálunk oda.

A szállítási költség magas, de olyan mértékű a fogyasztói érdeklődés és a fizetőképes kereslet, hogy érdemes új utakat nyitni és felzárkózni azok mellé, akik már megvetették a lábukat a világ egyik legfontosabb pénzügyi-gazdasági központjában – jelentette ki.

„Hongkongnak a közép-európai térségben messze legjelentősebb partnere Magyarország, amely a hongkongiak kereskedelmi, logisztikai csomópontja” – hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter. Mint hozzátette, mostani tárgyalásai is igazolták a várossal és vezetésével ápolt kiváló kapcsolatokat, melyek egyik szimbolikus jele, hogy a közelmúltban újranyitottuk a magyar főkonzulátust.

Fazekas Sándor pénteken találkozott Ko Ving-mannal, az élelmiszer- és egészségügyi tárca vezetőjével, valamint az engedélyező hatóságot, vagyis a környezethigiéniai hivatalt vezető Vivian Lauval. Programja részeként „a hongkongi–magyar kapcsolatépítésben jeleskedő” üzletemberekkel is eszmecserét folytat – közölte a magyar tárcavezető.

Megnyílt az út a magyar marhahús Kínába irányuló exportja előtt, amit újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon – jelentette ki Fazekas csütörtökön Pekingben, miután aláírta az erről szóló dokumentumot a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével, Cse Su-pinggel.

Cse Su-ping – utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt is szabaddá vált az út – úgy vélekedett, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.

Megnyílt az út a magyar marhahús Kínába irányuló exportja előtt – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Pekingben, miután aláírta az erről szóló dokumentumot a kínai minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal miniszterével, Cse Su-pinggel.

Az úgynevezett marhahúsprotokoll mostantól lehetővé teszi a magyar tőkehús szállítását Kínába, amit egy újabb előrelépésként könyvelhetünk el a magyar agrárexport számára fontos kínai piacon – jelentette ki Fazekas Sándor az MTI-nek a helyszínen. Közölte, a karanténhivatal vezetőjével áttekintették a folyamatban lévő engedélyezési eljárásokat, amelyek a baromfihúsra, a sertéshúskészítményekre vonatkoznak. Hozzátette, a tej akkreditáció előkészítése is zajlik.

Cse Su-ping – utalva arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október végi látogatása alkalmával bejelentették, hogy a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhústermékek előtt is szabaddá vált az út –, úgy vélte, e lehetőségek fényében Magyarország előnyös szerephez jutott. Egyúttal megerősítette: helyszíni vizsgálataikkal igazoltnak látják, hogy a magyar feldolgozók, hűtőházak a magas minőségi követelményeknek megfelelő színvonalon dolgoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.