Sok pénzt áldozna a kormány innovációra

Jövőre olyan tevékenységeket támogatnak, amelyek segítenek versenyképessé tenni a magyar ipart.

RZ
2014. 11. 20. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozta, hogy csak azok a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogathatók, amelyek révén olyan termékek és szolgáltatások jönnek létre, amelyek versenyképessé teszik a magyar ipart és az országot. Kifejtette, hogy a költségvetési támogatás pontos összegéről még folynak az egyeztetések, ezenkívül dolgoznak azon is, hogy az uniós alapokból is jelentős forráshoz jusson az ország kutatás-fejlesztésre és innovációra.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára kiemelte: jövőre elindul minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programja az uniós támogatások felhasználásával. Ismertette, hogy a következő hét évben több mint 12 ezer milliárd forint uniós forrás érkezik Magyarországra, és a fejlesztési támogatások 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre kívánja felhasználni a kormány.

Hozzátette, az uniós forrásból megvalósuló programokra és beruházásokra 2015-ben több mint 2500 milliárd forintot, a GDP 7,5 százalékát költi majd a kormány, amely összeg 350 milliárd forinttal, 16 százalékkal magasabb, mint az idén volt. Az államtitkár elmondta: a kormány felkészült arra, hogy az országba érkező fejlesztési forrásokat célzottan és sokkal egyszerűbben használja fel, a pályázatok a korábbinál sokkal egyszerűbb eljárásrendben és intézményrendszerben érhetők majd el a vállalkozások számára.

Szólt arról is, hogy a gazdaságfejlesztésen belül a kormány kiemelt figyelmet fordít majd az innovációs célra rendelkezésre álló források növelésére is. Míg 2013-ban kutatás-fejlesztésre a bruttó hazai termék 1,3 százalékát költötték, addig a „Befektetés a jövőbe” című középtávú kormányzati stratégia azt a célt tűzte ki, hogy ez a költésszint elérje az 1,8 százalékot.

Az államtitkár bejelentette, hogy a 2014. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot hat kategóriában hirdetik meg, emellett díjazzák a legeredményesebb startup vállalkozást is. A díjakra azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek 2014-ben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs tevékenységgel jelentős üzleti hasznot értek el. Az elbírálás során az elért többletbevétel, illetve többleteredmény mellett az innováció eredetiségét, újszerűségét és társadalmi hasznosságát is értékelik.

A pályázatokat 2015. február 17-ig lehet benyújtani, a díjakat 2015. március végén adják át. A 2013. évi Innovációs Nagydíjat az OT Industries (korábbi nevén Olajterv Csoport) tagvállalata, az OT Industries-KVV Kivitelező Zrt. nyerte nagy szilárdságú csőtávvezeték hegesztési eljárásáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.