Tarlós: Véget ért az autókereskedőket sújtó recesszió

A főpolgármester a Mobilitás autókiállítás és -vásár megnyitóján beszélt erről.

RZ
2014. 11. 21. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István szerint a kiállítás és vásár megrendezése is erre utal, hiszen 10 éves szünet után rendezik meg ismét a 20 kiállítót és 24 márkát felvonultató eseményt. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a főváros új közlekedési stratégiája nem akarja ellehetetleníteni az autós közlekedést, a társadalmi vitára bocsátott dokumentummal az élhető környezet megteremtése mellett a kiszámítható közlekedést, a főváros és környéke közötti kapcsolat erősítését szeretnék elérni.

A magyar járműipar 100 ezer embernek ad munkát, a kormány támogatja, hogy számuk tovább nőjön – fejtette ki Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára. Szerinte a járműiparra különösen igaz az, hogy igényli a szakmunkástanulók magas szintű képzését, azt, hogy a tanulók a munkahelyeken lépést tartsanak a technikai fejlődéssel. Ezt szolgálja, hogy Magyarország – a német és az osztrák mintát adaptálva – áttér a duális képzésre – mondta az államtitkár.

Az autózásban olyan áttörés kezdődött, mint ami az 1930-as években az elektromos vasúti hajtásban indult el – fejtette ki Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a kormány elektromobilitással kapcsolatos terveit ismertetve. Az elektromos autó szerinte hamarosan a mindennapi élet része lesz. „A kormány támogatja az elektromos hajtású közlekedést, s azt, hogy Magyarország vezető szerepet játsszon ebben a közép-kelet-európai régióban” – tette hozzá az ezt segítő Jedlik Ányos-tervet ismertetve.

Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) elnöke, a kiállítás szervezője a járműjavító szektor helyzetéről szólva kiemelte: annak teljesítménye évi ezermilliárd forint, de ebből 60 százalék engedély nélkül, feketén zajlik. A legális szakma és a kormány azon fáradozik, hogy a feketeszektor visszaszoruljon – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a gazdaság növekedésével egyre több ember tud új, vagy jó minőségű használt autót vásárolni.

Gablini Gábor bemutatta azt az öttagú magyar Peugeot-szerelő csapatot, amely 56 ország ötezer szerelője közül idén megnyerte az autógyár világversenyét. A vasárnap estig nyitva tartó bemutatón a márkakereskedők mellett jelen vannak a finanszírozók, a biztosítók, a járműkarbantartók és az alkatrész-kereskedők is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.