Több ezer tonna termékre kaphat támogatást hazánk

Magyarország 4295 tonna gyümölcs- és zöldségféle után kaphat uniós támogatást az orosz importtilalom miatt.

RZ
2014. 11. 17. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény emlékeztet: az Európai Bizottság az orosz importtilalom negatív hatásainak kezelésére két rendeletet hozott. A rendeletek az egyes gyümölcs- és zöldségféléket termelő termelői szervezetek és termelői szervezetben tagsággal nem rendelkező termelőknek nyújtandó ideiglenes támogatásokat szabályozzák.

Az első rendelet által előirányzott összes tagállamra vonatkozó keretösszeg 125 millió euró volt, amit a termékek piacról való kivonására, zöld szüretre és be nem takarításra lehetett felhasználni. Az első rendelet azonban nem tudta betölteni a szerepét, mert Lengyelország az előzetes bejelentésekkel önmagában több támogatást kért, mint az összes tagállamra megállapított keretösszeg – idézi fel az FM. A rendelet kihirdetését követően a bizottság 2014. szeptember 10-én értesítette a tagállamokat arról, hogy a keret kimerülése miatt nem fogad több értesítést.

A tagállamoknak ettől az időponttól 6 hét állt rendelkezésükre a benyújtott bejelentések valódiságának felülvizsgálatára, tekintettel a kerettúllépésre. A benyújtott támogatási igénylések alapján a tagállamok a 125 millió eurós keretösszeg mintegy 29,8 százalékát használnák fel. A jogosulatlan bejelentések aránya tehát rendkívül magas volt, a fennmaradó keretösszegről a bizottság a későbbiekben dönt – mutat rá a közlemény.

Az új rendeletben (165 millió eurós kerettel) nem változtak a támogatható műveletek, és az ezek pénzügyi támogatására vonatkozó szabályok. Az első rendelet alapján beérkezett igények támogathatók a második rendelet keretéből. A tagállamoknak ezúttal nem kell versenyezniük a támogatásért, mert a bizottság a nyújtható maximális támogatás mértékét tagállamonként kvótákban határozta meg.

A bizottság 13 tagállam számára összesen 403 085 tonna támogatható maximális mennyiséget irányzott elő, de a megállapított kvótán felül minden tagállamnak lehetővé teszi további legfeljebb 3000 tonna termék támogatását, Magyarország 4295 tonna termékre kaphat támogatást – közölte a tárca. Az új rendelet szerint nem a tervezett, hanem a már végrehajtott műveletekről kell a tagállamoknak értesítenie a bizottságot.

Az október 15-i adatok szerint 11 tagállam összesen 40 017 tonna terméket jelentett be, ami 7 millió 530 ezer 677 euró uniós támogatási igényt jelent. A tagállamoknak legkésőbb 2015. február 15-ig van lehetősége értesíteni a Bizottságot a 2014. szeptember 30. és december 31. között végrehajtott műveletekről, az intézkedések végrehajtását követően 2014. június 30-ig kell lebonyolítani a kifizetéseket, a kifizetések még nem kezdődtek meg.

Magyarország a támogatás igénybevételéhez az uniós jogszabályoknak megfelelően módosította a vonatkozó nemzeti jogszabályt. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a sorrendbe állított kérelmek alapján ellenőrzi a ténylegesen támogatható mennyiségeket. A be nem takarítás és a zöld szüret műveletek támogathatóságához a helyszíni ellenőrzéssel a végrehajtás előtt meg kell bizonyosodni arról, hogy az érintett területet megfelelően művelték, nem volt részleges betakarítás, vagyis a termék a termőterületen van, és forgalmazható minőségű.

Az FM kifejti: ezeknél gondot jelenthet, hogy nem biztos, hogy a termékek érését követően a gazdák egyszerre tudták biztosítani, hogy ne takarítsák be a termékeket és a gyümölcs illetve zöldség a forgalmazási előírásoknak megfeleljen. A termelők ugyanis csak úgy tudták garantálni a forgalmazható minőséget, ha a terméket leszüretelték és tárolták. A már leszüretelt és betárolt termékek csak a piacról való kivonási műveletekben tudnának részt venni, amennyiben a korábbi bejelentés erre a műveletre vonatkozott – olvasható a válaszközleményben.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az EU 344,3 millió eurót költött az orosz élelmiszer-embargó miatt veszteséget szenvedett európai mezőgazdasági termelők pénzügyi támogatására. Oroszország augusztus 7-én vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, a baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. A tilalmat október 21-től a marha- és sertésbelsőségekre, lisztre és sertés-, valamint marhazsírra is kiterjesztette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.