Többet költhetünk idén a karácsonyra

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint nőtt a fogyasztási cikkek piaca.

mr
2014. 11. 26. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet tájékoztatása szerint tavaly 753, tavalyelőtt 719, 2011-ben pedig 710 milliárd forintot költöttek el a vevők decemberben az üzletekben.

Az ünnepi alkalmakra vásárolt élelmiszerek értéke az előrejelzések szerint 80-85 milliárd forint körül, a karácsonyi ajándékozásé 70-75 milliárd forint körül mozoghat decemberben. Így az év végi ünnepek legalább 150-160 milliárd forintba kerülnek majd a családoknak – összegezte az OKSZ, hozzátéve, hogy egy család átlagosan 25-30 ezer forintot költhet ajándékokra, de ebben nagyok a különbségek.

A szakmai szövetség szerint az ajándékok köre nem változik lényegesen, főként könyvek, játékok, műszaki cikkek és ruhafélék lesznek a fenyőfák alatt.

Az OKSZ kitért arra is, hogy az idei év első kilenc hónapjában a családok költését kisebb-nagyobb hullámvölgyek jellemezték, de összességében nőtt a fogyasztási cikkek piaca.

Az élelmiszerpiac átlagnál kisebb növekedésében feltehetően szerepet játszik, hogy a kisebb jövedelmű családoknak az élelmiszerboltban is alaposabban meg kell nézniük az árakat. Az iparcikkek vásárlásánál valószínűleg sok család próbál lefaragni az elmúlt évek elmaradásaiból, az év elején jelentős mértékben nőtt a nagy értékű fogyasztási cikkek értékesítése, augusztus-szeptemberben pedig a ruházati termékek eladása ugrott meg – mutatott rá a szervezet.

Az eddigi és a várható bővülésben a gazdaság nagyobb teljesítménye, ennek révén a reálkeresetek növekedése, illetve emellett az onlinepénztárgép-rendszer is szerepet játszik – áll a kereskedelmi szövetség közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.