Új front a kisméretű por ellen

Elsősorban a megfelelő fűtés ismertetésével kívánja felhívni a Földművelésügyi Minisztérium a lakosság figyelmét arra, hogy ezzel is csökkenthető a levegőben szálló kisméretű por koncentrációja – mondta V. Németh Zsolt, a tárca államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

LR
2014. 11. 13. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kampány része annak a kormány által 2011-ben elfogadott, húsz évre szóló, 700 milliárd forintos programnak, amelynek eredményeként 10-15 százalékkal csökken a 10 mikronnál kisebb szálló por koncentrációja – tette hozzá a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár. A tájékoztatón az újságírók megtekinthették azt a három, autóra szerelt mobillaboratóriumot, amelyet a légszennyezettségi adatok mérését és elemzését végző országos hálózat korszerűsítésének keretében szereztek be. Ez a projekt 3 milliárd forintba került, a forrása pedig az uniós KEOP, illetve a svájci alap volt. Az államtitkár elmondta, hogy a 3,9 millió magyar háztartás egyharmada használ szilárd fűtőanyagot. Optimális megoldás a távfűtés, valamint a villamos- és a gázenergia használata erre a célra.

A szilárd fűtőanyagok közül a száraz keményfa, valamint a szén megfelelő, amennyiben jó hatásfokon, kevés szennyezés kibocsátásával égetik el. V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a cipő, a ruha, de a festékkel és lakkal kezelt lecserélt nyílászáró elégetése sem ajánlott. A PVC elégetése során pedig olyan gáz szabadul fel, amelyet harci gázként használtak az első világháborúban.

A tárca mindezekre egy 200 ezer példányban terjesztett szórólapon hívja fel a figyelmet, illetve plakátokon és a honlapján is, „Fűts okosan” szlogennel. Az említett 700 milliárd forintos program része a kazánok, valamint a nyílászárók cseréjének a támogatása is. Ebből évi 25 milliárd forint jut az autóbuszok cseréjére is, mivel a program tárcaközi jellegű – tette hozzá az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.