Újjáéledt a fűszerpaprika-termesztés

Legalább megdupláznák jövőre az előállított őrlemény mennyiségét.

MNO
2014. 11. 21. 21:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város és a fűszer-kereskedelmi cég márciusban állapodott meg arról, hogy együttműködnek a szegedi fűszerpaprika-termesztés fellendítése érdekében – mondta a kezdeményezés első eredményeit értékelő találkozón a politikus.

A kitűnő adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkező homokhátsági területen az első évben mintegy félszáz család kapcsolódott be a fűszerpaprika-termesztésbe, és mintegy 300 tonna nyers árut állítottak elő – tudatta a polgármester.

Már elkezdődött a szerződések megkötése a következő évre, és komoly az érdeklődés, többek között annak köszönhetően, hogy a piacon egyedülálló módon a Kotányi a kereskedelmi haszon egy részét a felvásárlási áron felül, prémiumként visszaosztja a termelőknek.

Erwin Kotányi, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa elmondta, hogy elégedett az összefogás eredményével. Az időjárás nyáron kedvező volt, így kiváló minőségű, édes, aromás paprika termett, bár a szeptemberben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a termésátlagok nem lettek a legkedvezőbbek.

Az őrlemény a napokban kerül az üzletek polcaira, a terméket a cég kereskedelmi partnerei kedvezően fogadták. A termék ára mintegy 15 százalékkal lesz magasabb a konkurenciánál, de a szakember szerint ez megfizethető felár a 100 százalékban a szegedi tájkörzetből származó, kézzel szedett paprikából készült őrleményért.

Erwin Kotányi bejelentette: újabb termelők bevonásával jövőre szeretnék legalább megduplázni az előállított őrlemény mennyiségét. Néhány éven belül pedig akár két-háromszáz termelő is bekapcsolódhat az együttműködésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.