A város és a fűszer-kereskedelmi cég márciusban állapodott meg arról, hogy együttműködnek a szegedi fűszerpaprika-termesztés fellendítése érdekében – mondta a kezdeményezés első eredményeit értékelő találkozón a politikus.
A kitűnő adottságokkal és nagy hagyományokkal rendelkező homokhátsági területen az első évben mintegy félszáz család kapcsolódott be a fűszerpaprika-termesztésbe, és mintegy 300 tonna nyers árut állítottak elő – tudatta a polgármester.
Már elkezdődött a szerződések megkötése a következő évre, és komoly az érdeklődés, többek között annak köszönhetően, hogy a piacon egyedülálló módon a Kotányi a kereskedelmi haszon egy részét a felvásárlási áron felül, prémiumként visszaosztja a termelőknek.
Erwin Kotányi, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa elmondta, hogy elégedett az összefogás eredményével. Az időjárás nyáron kedvező volt, így kiváló minőségű, édes, aromás paprika termett, bár a szeptemberben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a termésátlagok nem lettek a legkedvezőbbek.
Az őrlemény a napokban kerül az üzletek polcaira, a terméket a cég kereskedelmi partnerei kedvezően fogadták. A termék ára mintegy 15 százalékkal lesz magasabb a konkurenciánál, de a szakember szerint ez megfizethető felár a 100 százalékban a szegedi tájkörzetből származó, kézzel szedett paprikából készült őrleményért.
Erwin Kotányi bejelentette: újabb termelők bevonásával jövőre szeretnék legalább megduplázni az előállított őrlemény mennyiségét. Néhány éven belül pedig akár két-háromszáz termelő is bekapcsolódhat az együttműködésbe.