Újra fejleszt a Gyulahús

Uniós pénzből vásároltak új gépeket.

LM
2014. 11. 18. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt százalékos EU-támogatás segítségével korszerű, környezetbarát húsipari gépeket vásárolt a társaság 37,25 millió forint értékben. A vállalat tulajdonosa, a gyulai önkormányzat képviseletében Görgényi Ernő polgármester közölte: a háromszáz főt foglalkoztató cég a projekthez szükséges önerőt a tavalyi üzleti évben megtermelt nyereségéből finanszírozta. Az új eszközökkel csökken a gyártás energiafelhasználása, és jelentősen nő a gyártott termékek élelmiszer-biztonsága – tette hozzá.

Daka Zsolt, a társaság ügyvezetője elmondta, hogy a Gyulahús a 2014-es gazdasági évet várhatóan 4,5 milliárd forint árbevétellel zárja, ami 500-600 millió forinttal haladja meg a előző évit. A cég nyeresége várhatóan mintegy 50 millió forint körül lesz, ez duplája az előző évinek.

Az ügyvezető jelezte, hogy a vállalatot érzékenyen érinti a jelenleg is hatályban lévő orosz embargó, azonban a kieső árbevételt a korábbi angol, cseh piaci eladásokkal sikerült ellentételezni, és bővült a hazai értékesítés is.

A Gyulahús éves árbevételének nyolcvan százaléka származik hazai eladásokból és húsz százaléka exportból. A vállalat jelenleg mintegy száz húsipari terméket állít elő, közöttük a hungarikummá nyilvánított gyulai kolbászt és a híres gyulai májast. A cég az újraindítása óta stabilan működik, fizetőképes, a rendelkezésre álló forgóeszközzel finanszírozza a termelést, az alkalmazott 300 ember foglalkoztatása hosszú távon biztosítva van – hangzott el a tájékoztatón.

Görgényi Ernő bejelentette, hogy a város ötéves tervet dolgozott ki a Gyulahús fejlesztésére, amely jövő héten kerül az önkormányzat gazdasági bizottsága elé, a gyulai húsipari szakemberek véleményét is kikérik. A fejlesztési program célja 2014 és 2020 között EU-támogatások segítségével egymásra épülő beruházásokat megvalósítani és egy korszerű feldolgozóipari technológiát kiépíteni.

A húsipari cég jelenleg két telephelyen működik, a belvárosi részleget a Kétegyházi úti telephelyre költöztetik. A tervek között szerepel egy zöldmezős, környezetbarát új vágóhíd építése. A vágás újraindításával a vállalatnál további munkahelyek jönnek létre, a térségben fellendül a sertéstartás, mintegy ötszáz család juthat kiegészítő, alternatív jövedelemhez – ismertette a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.