Veszi a lakosság az állampapírt, mint a cukrot

Októberben 30 milliárd forinttal nőtt a lakosságnak szánt állampapírok állománya.

VZ
2014. 11. 12. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közhasznú szervezetek vásárlásai csaknem 11 milliárd forintot tettek ki, 19 milliárd forintnyi növekedés pedig a lakossági vásárlásokhoz köthető.

Októberben az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvényekből fogyott a legtöbb, míg a lakossági kincstárjegyek állománya összességében csökkent.

A Prémium Magyar Államkötvények állománya 24,3 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvényeké 17,8 milliárd, az inflációt 3 százalék kamatprémiummal követő babakötvények állománya pedig 0,6 milliárd forinttal emelkedett októberben.

Az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 2,8 milliárd forinttal nőtt. A Féléves Kincstárjegyek állománya 0,5 milliárd forinttal, a Kamatozó Kincstárjegyeké 15,1 milliárd forinttal csökkent. A közlemény szerint a csökkenés oka csak technikai jellegű, mivel mindkét állampapír esetében októberre több lejárat esett, mint értékesítés.

Október végére a kifejezetten a lakosságnak értékesített állampapírok 2353,6 milliárd forintos teljes állományából a Kamatozó Kincstárjegyek 1100,6 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 28,7 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttesen 352,1 milliárd forintot tettek ki. A Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 864,2 milliárd, a babakötvény állománya 7,9 milliárd forintot ért el.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2505,1 millió euró volt október végén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.