Visszaadhatják a kereskedelemben dolgozók szabadságát

Az érdekvédelmi szervezetekkel egyeztettek.

RZ
2014. 11. 21. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarnai Richárd erről pénteken sajtótájékoztatón beszélt, miután a Munkástanácsok Országos Szövetségével és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével egyeztetett Budapesten. A kormánymegbízott azt mondta, az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat lényege, hogy visszaadják a kereskedelemben dolgozók szabadságának lehetőségét, azaz mindenki maga dönthesse el, mit szeretne vasárnap csinálni.

Közölte: tavalyi adatok szerint Pest megyében az ellenőrzések 71 százalékánál azt tapasztalták, hogy a munkáltatók megsértik a vasárnapi munkavégzés kapcsán a munkavállalók jogait: vagy nem volt nyilvántartás-vezetés, vagy részleges volt, illetve hamis adatokat tüntettek fel. A munkavállalók jelenleg igen kiszolgáltatott helyzetben vannak – mondta a KDNP-s politikus, aki hangsúlyozta: ha jogszabállyal rendezik a kérdést, és eleve kiveszik a vasárnapi munkavégzést, akkor ez a kiszolgáltatott helyzet megszűnhet.

Tarnai Richárd a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel összefüggésben azt mondta, a jogszabály életbe lépése óta nemhogy nem csökkent, de nőtt az éttermek forgalma, és némi bővülés tapasztalható a foglalkoztatottak körénél.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta: támogatják a szabályozás bevezetését, annak kezdeményezői voltak tíz éve. Visszataszítónak nevezte, ahogy multik és nagybefektetők azon aggódnak, mi lesz a munkavállalókkal. Ez felháborító cinizmus a részükről, az a megoldás, hogy fizessék meg normálisan a hét öt napján a dolgozóikat – jelentette ki, hozzátéve: egy női fizikai dolgozó átlagkeresete bruttó 121 500 forint, nettó 79 600 forint, eközben a létminimum ugyanezen kategóriában 87 500 forint. Palkovics Imre szólt a szakszervezeti jogok megerősítésének szükségessége mellett is, és azt mondta, szerinte nem kell tartani elbocsátásoktól sem.

Bubenkó Csaba, a hat éve alakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy az általuk kezdeményezett vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a munkaidő nyilvántartásakor, a munkaszünetek kiadásánál, a vasárnapi munkavégzésnél, a szabadság kiadásakor és a rendkívüli munkavégzés bérpótlékánál egyaránt történnek jogsértések. Megállapította: a válságra való tekintettel a munkáltatók indokolatlanul létszámot csökkentettek, és sokszor pszichés nyomást gyakorolnak a munkavállalókra.

A kisebbik kormánypárt a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát november elején nyújtotta be az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben – így például szombaton – pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.