1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben

Az előző hónaphoz képest viszont visszaesés tapasztalható. A járműgyártás és a feldolgozóipari ágazatok növekedése is lassulhatott.

mr
2014. 12. 05. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberhez képest 2,6 százalékkal esett vissza az ipari termelés a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint, az év első tíz hónapjában 7,8 százalékkal volt magasabb, mint 2013 azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy augusztustól lényegesen mérséklődött a járműgyártás dinamikája, de az egyéb feldolgozóipari ágazatok – elsősorban az élelmiszer- és vegyitermék-gyártás, valamint a fémfeldolgozás – növekedése is lassulhatott.

Hozzátette, hogy mivel a járműgyártás főként exportra termel, a kiviteli adatokban is megjelenik a lassulás.

A KSH az októberi részletes adatokat december 12-én közli.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint jelentősen elmaradt a várakozásoktól az ipari termelés októberi növekedése.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője kiemelte, hogy váratlanul gyenge lett az októberi adat; a lassulás a német ipar gyengélkedésével van összhangban. A szakértő szerint idén év végére 7-7,5 százalékra lassulhat éves összevetésben az ipari termelés növekedése.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője kiemelte: az augusztusit követően az októberi adatok újabb váratlan megbicsaklást mutatnak az iparban. Megjegyezte, hogy egyelőre csak az előzetes adatokat hozta nyilvánosságra a KSH, tehát a részletekre még várnunk kell, azonban nagy valószínűséggel – az augusztusi hónaphoz hasonlóan – az autógyárak alacsonyabb termelése okozhatta a megingást. Ő is az ipari termelés lassulására számít novemberben és decemberben, mivel az év végéhez közeledve egyre több gyár fogja vissza a termelését, amelyet majd csak januárban indítanak újra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.