80,3 százalékon állt az államháztartás adóssága

Ez 2,6 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévinél.

BLM
2014. 12. 31. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes adatközléssel ellentétben – amelyben az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága még a bruttó GDP 83 százaléka volt – a pénzügyiszámla-statisztika jelenleg publikált GDP-arányos mutatóiban már jelentkezik a negyedéves GDP-adatok revíziójának hatása.

A szeptember végén 25 118 milliárd forintos adósságot a harmadik negyedévben a nettó hiteltörlesztés 325 milliárd forinttal csökkentette, a forint gyengülése pedig 6 milliárd forinttal növelte – olvasható a közleményben. Az államháztartás nettó tartozása (22 790 milliárd forint) a GDP 72,9 százalékát tette ki 2014 harmadik negyedévének végén.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége a szeptember végén zárult egy évben a GDP –2,4 százaléka (–750 milliárd forint) volt, míg 2014 harmadik negyedévében a negyedéves GDP –0,9 százalékát tette ki (–71 milliárd forintot). 2014 harmadik negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 103 milliárd forint volt.

A szektor pénzügyi eszközei közül jelentősen csökkentek a jegybanknál elhelyezett betétek, miközben a nem pénzügyi vállalatokkal és az EU-val szembeni egyéb követelések növekedtek. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 1 milliárd forint volt a harmadik negyedévben.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a 2014 harmadik negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 6,0 százaléka (1888 milliárd forint) volt. 2014 harmadik negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (369 milliárd forint) a negyedéves GDP 4,5 százalékát tette ki.

A háztartások pénzügyi vagyonában történt szerkezeti átalakulás az elmúlt negyedévekben tapasztalt módon folytatódott. A készpénz- és a folyószámlabetétek állománynövekedése a korábbi időszakokhoz hasonlóan magas. A háztartások számottevő mértékben vásároltak hosszú lejáratú állampapírokat, és változatlanul jelentős emelkedés tapasztalható a lakossági befektetésijegy-állományban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.