A helyi gazdaság erősítésével is segítik a szlovéneket

A szlovén miniszterelnök-helyettes egy szlovén kisebbség által lakott Vas megyei mintagazdaságot látogatott meg.

MA
2014. 12. 05. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dejan Zidan, aki egy épülő mintagazdaságot látogatott meg a szlovén kisebbség által lakott Vas megyei községben, elmondta: a 730 ezer eurós projekt – melynek forrásait teljes egészében Szlovénia biztosította – célja, hogy az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Natura 2000-es védelem alatt álló területen élő szlovének számára bebizonyítsa, a szigorú szabályok között is előnyt lehet kovácsolni a helyi adottságokból, az őshonos gyümölcsfajták termesztéséből, az állattartásból és az idegenforgalomból.

Dejan Zidan a Rába-vidéken tett látogatása során a szentgotthárdi szlovén főkonzulátuson magyarországi szlovének országos szervezeteinek vezetőivel és a szlovén nemzetiségi szószólóval folytatott megbeszélést.

A miniszterelnök-helyettes sajtótájékoztatóján bejelentette: a megtekintett mintagazdaságot hivatalosan 2015-ben adják majd át, az átadóünnepségen pedig új, a térséget érintő projekteket is bejelentenek majd. Kovács Andrea projektmenedzser a részleteket ismertetve elmondta: 24 hektáros területen gazdálkodnak, amiből két hektár a gyümölcsös, míg a többi szántó és legelő, amelyen az állattartáshoz szükséges takarmányt termelik meg.

A mintagazdaság központja egy 250 négyzetméter alapterületű, kétszintes épület, amelynek alsó részén egy húsfeldolgozó és gyümölcsraktárak kaptak helyet, felső részében egy étterem működik majd, tetőterében pedig vendégszobákat alakítanak ki. A cél, hogy az ide érkező turisták ne csak a gazdaságot nézzék meg, hanem meg is kóstolják a helyi termékeket – mondta.

 

Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke elmondta: a megbeszélésen elsősorban köszönetüket fejezték ki azért, hogy a gazdaság területén is történnek lépések, amire elmondása szerint nagy szüksége van a helyi szlovéneknek.

Kissné Köles Erika, az Országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Rába-vidéken élők a vasfüggöny miatt évtizedekig el voltak zárva a fejlődéstől, ezért minden olyan konkrét lépés, ami hozzájárul a gazdaság erősítéséhez és az idegenforgalom lehetőségeinek kiaknázásához, az a helyi szlovének érdekeit is szolgálja.

Mindemellett kiemelte: az, hogy Magyarországon a nemzetiségekhez tartozó hétszázezer embert szószólók képviselhetik a parlamentben, azt jelzi, hogy a nemzetiségek fontosak az ország számára, támogatják őket anyanyelvük és kultúrájuk megőrzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.