A kereskedők mindenhol kinyitnának

Legszigorúbban Bajorországban tiltják a vasárnapi kereskedelmet, Szlovákiában elbukott az ötlet.

Köpöncei-Thurzó
2014. 12. 11. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhítenék a kereskedők vasárnapi nyitva tartását tiltó szabályokat az osztrák vállalkozások, míg Németországban nem központilag, hanem már csupán tartományi szinten döntenek arról, hol és milyen üzletek nem fogadhatnak vásárlót a hét utolsó napján.

Ausztriában és Németországban általában nincsenek nyitva az üzletek vasárnaponként, 2006 óta erről viszont már nem a német állam, hanem a tartományok döntenek. Így mostanra több helyütt enyhült a korlátozás, az Inforádió gyűjtése szerint például Brandenburg tartományban évente hatszor, Észak-Rajna–Vesztfáliában pedig kistérségenként évente 11-szer nyithatnak ki az üzletek vasárnap. A legszigorúbban Bajorországban korlátozzák az üzletek működését. Itt hétfőtől szombatig csak este 8 óráig, vasárnap pedig egyáltalán nem üzemelhetnek a boltok. Ennek ellenére létezik az úgynevezett „nyílt vásár vasárnapja”, ami lehetővé teszi, hogy a kiválasztott napokon kinyissanak az üzletek.

A napokban nyilvánosságra hozták a bécsi gazdasági kamara friss, tizennégyezer helyi vállalkozás körében végzett kutatásának eredményeit. Eszerint a bécsi vállalkozások több mint 72 százaléka támogatja a vasárnapi nyitva tartást és a kerthelyiségek egész éves üzemelését. Ausztriában is a kisebb vállalkozások megvédése, valamint az egyszerűbb munkakörülmények megteremtése volt a cél, így szombat 18 órától hétfő reggel 6 óráig zárva kell hogy legyenek a boltok. Most azonban úgy tűnik, a kereskedők nyomást gyakorolnának a döntéshozókra, mert Bécsben időről időre fellángol a vasárnapról szóló vita. A kamara szerint körülbelül 800 új munkahelyet és 140 millió euró többletbevételt jelentene, ha a hét utolsó napján is nyitva tarthatnának az üzletek.

Néhány hónappal ezelőtt Szlovákiában is szavaztak a honatyák a helyi kereszténydemokraták által ugyancsak felvetett kérdésről. A javaslat a kereskedelmi egységeknek vasárnap és ünnepnapokon is megtiltotta volna a működést. A pártok azonban nemmel szavaztak a parlamentben, pedig az ötlet nem először merült fel. A kereskedelemben és a turizmusban dolgozók szakszervezete az idén harmadszor vetette fel a témát, de sem a jobb-, sem a baloldali kormányok idején nem sikerült a tervet megvalósítani. Meglátásuk szerint a boltbezárás nem okozna nagy kiesést a foglalkoztatásban és a bevételekben sem. Ellenben jelentősen javítaná a kereskedelemben dolgozó – főként női – alkalmazottak helyzetét, akik az így felszabadult időt a családjukkal tölthetnék. Hazánkhoz hasonlóan Szlovákiában is a kisebb boltok támogatták a javaslatot.

A szlovák ellenzők szerint a boltok nyitva tartásának korlátozása csökkentette volna az államháztartási bevételeket, a vásárlók pedig a szomszédos országok plázáiba „menekültek” volna. Utóbbi jelenség hazánk esetében is felmerülhet, ugyanakkor a forint–euró árfolyam miatt honfitársainknak nem éri meg Szlovákiában vagy Ausztriában bevásárolni.

A szlovák kereskedelmi és turisztikai szövetség lapunk kérdésére elmondta: a vasárnapi vásárlások zöme nem az élelmiszerre irányul, az emberek ilyenkor főként a bevásárlóközpontokat látogatják, ahol cipőt, ruhaneműt vagy elektronikai cikkeket vásárolnak. Ezen a területen eddig nem észleltek jelentősebb magyar érdeklődést.A „bevásárlóturizmusban” elsősorban a határ közvetlen közelében lévő egységek érintettek. Mégpedig azért, mert a határ menti kisebb falvak lakóinak kényelmesebb a szlovák boltban bevásárolni.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.