ÁKK: a lakossági állampapírok iránt élénk volt a kereslet

Nagyon kedvező piaci körülmények jellemezték az évet, a lakossági állampapírok iránt élénk volt a kereslet.

MNO
2014. 12. 18. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte: nagyon kedvező piaci körülmények jellemezték az évet, a lakossági állampapírok iránt élénk volt a kereslet, a jelentős összegű csereaukciók miatt nagyobb bruttó forintkibocsátás és -visszafizetés történt. Borbély László András elmondta: 2015-ben 400 milliárd forinttal csökken a nettó finanszírozási igény 2014-hez képest, az esedékes visszafizetési kötelezettség 1900 milliárd forinttal kevesebb lesz, s 1800 milliárd forinttal csökken a bruttó kibocsátás. Borbély László András elmondta: az ÁKK adatai alapján a 2013–2014-es években nem emelkedett a külföldi befektetők kezében lévő a forintalapú állampapír-állomány. A külföldi befektetőknél lévő forint állampapír-állomány nagysága évek óta 5000 milliárd forint körül ingadozik, viszont a állampapírok futamideje napjainkban már átlagosan 5 évet ér el, mert az elmúlt időszakban egy évet hosszabbodott.

Borbély László András elmondta: az ÁKK csökkenteni akarja az államadósság devizaarányát. Rámutatott: emellett határozott gazdaságpolitikai célkitűzés, hogy a magyar állam jövőre se menjen ki a nemzetközi piacokra devizakötvénnyel, de sosem lehet kizárni, ezért, ha szükség lesz rá, sor kerülhet ilyen tranzakcióra is. Hozzátette: a hosszabb távú, azaz 2016-os tervek között sem szerepel ilyen kibocsátás. A 2015-ös adósságfinanszírozási terv szerint az ÁKK az államadósságon belül a 2013 végi 60 százalékról 2014 végére 55 százalékra, jövőre 50 százalékra kívánja csökkenteni a külföldi befektetők arányát az adósságfinanszírozásban.

Ezzel párhuzamosan a devizaalapú adósságelemek aránya a 2013. végi 41 százalékról az idén év végére 38 százalékra, a jövő év végére 34 százalékra mérséklődhet. A magyar állam jövőre csak a letelepedési államkötvényből és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből tervez devizaalapú forrást bevonni, más devizakötvényből nem – mondta az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Elmondta: a lakosság kezében lévő állampapír-állomány (névértéken számítva) 2262 milliárd forintot ért el 2014 októberében, ami 271 milliárd forinttal haladta meg a 2013. végi állományt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.