Bőven hozzuk a hiánycélt idén is, jövőre is

Az idén a GDP 2,5, jövőre 2,4 százaléka lesz az államháztartás hiánya; a GDP az idén 3,3 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal bővülhet.

VZ
2014. 12. 18. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A monetáris tanács a keddi kamatdöntéssel párhuzamosan foglalkozott az MNB legfrissebb inflációs jelentésével is, amelyben a jegybank jelentősen csökkentette inflációs prognózisát az idei és a jövő évre is. Az új előrejelzés szerint a fogyasztói árak színvonala az idén 0,2 százalékkal csökken, jövőre az infláció 0,9 százalék lesz.

A GDP az idén 3,3 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal bővülhet az alap-előrejelzés szerint.

Az MNB szeptemberi inflációs jelentése 0,1 százalékos idei inflációt várt, és 2014-ben 3,3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. A szeptemberi jelentésben még azzal számolt a jegybank, hogy a jövő évi infláció 2,5 százalékra gyorsul, a GDP pedig 2,4 százalékkal bővül.

Hasonló számokat prognosztizált a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. legfrissebb előrejelzésében: szerintük a GDP 2014-ben 3,4 százalékkal nő, jövőre a gazdaság bővülése 2,3 százalékra mérséklődik; az idén az infláció mínusz 0,2 százalék lesz, amely főként a nemzetközi deflációs környezetnek és a rezsicsökkentésnek köszönhető, jövőre a pénzromlás üteme 1,1 százalékra emelkedik.

Az idén 3,2, jövőre 2 százalékos növekedést vár Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt. A társaság 2014-re stagnáló inflációval, 2015-ben pedig 2 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számol – mondták el még hétfőn. A GKI idei növekedési előrejelzését a szeptemberi 3-ról emelte 3,2 százalékra, a jövő évi prognózisán nem változtatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.