Csökkenő olajár: a háztartások is sokat profitálnak

Egy amerikai család mintegy 600 dollárral költhet többet évente.

VZ
2014. 12. 06. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bank közleménye szerint az amerikai családok éves elkölthető jövedelmét átlagosan 600 dollárral növeli meg az alacsony olajár.

Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája arra számít, hogy a megnövekedett vásárlóerő 2015-ben magasabb volumenű fogyasztást eredményez, ezzel párhuzamosan a vállalatok az alacsonyabb költségeknek köszönhetően magasabb profitot könyvelhetnek el.

Ennek hatására pedig a bank számításai szerint a Brent olaj hordónkénti árának 40 dolláros csökkenése akár 4 százalékos növekedést is eredményezhet a globális össztermékben egy 3 éves periódus alatt.

Miközben a nagy üzemanyag-fogyasztók és a fogyasztáshoz szorosan kötődő ágazatok a részvénypiac legjobban teljesítő szegmensei lehetnek 2015-ben, a legnagyobb energiacégek már most óriási veszteségeket szenvedtek el, piaci értékük összesen egymilliárd dollárral csökkent az elmúlt négy hónapban az alacsony olajár miatt – mutatott rá Peter Garnry.

Az OPEC múlt heti bejelentését követően a legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor\'s 500-as energiaindexe 6,5 százalékkal gyengült, ugyanakkor a Lufthansa részvénye például egyetlen hét alatt 8 százalékkal erősödött.

A vezető részvénypiaci stratéga továbbá úgy véli, hogy a szektor részvénypiaci értékelése az utóbbi időszak lejtmenete ellenére még mindig a történelmi átlag felett van, így elkerülhetetlen a további leértékelés.

Ole Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája szerint az OPEC múlt heti döntése az amerikai palaolaj-kitermelőket nehéz helyzetbe hozta, rövidtávon 60 dollár körüli hordónkénti ár mellett a kitermelőknek már komoly finanszírozási problémákkal kell szembenézniük.

Emellett az alacsony olajár a szankciókkal együtt már Oroszország kitermelését is rendkívüli mértékben sújthatja – mondta a szakértő.

A stratéga szerint az olajár stabilizációjához a kínálat mielőbbi szűkülése, avagy a nagyon gyenge kereslet növekedése szükséges, ami nem kizárt, mivel Kína, mint a világ egyik legnagyobb üzemanyag-felhasználója bizonyára feltölti stratégiai készleteit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.