Csütörtöktől újra szállítanak földgázt Ukrajnának

Kijev előre rendezte a számlát, így – csaknem féléves szünet után – újraindulhat a gázexport Ukrajnába.

MA
2014. 12. 08. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna pénteken előre fizetett Oroszországnak 378 millió dollárt, amiért 1 milliárd köbméter földgázt kap.

A két ország között októberben létrejött egyezség szerint ha Ukrajna pénzt utal, Oroszország vállalja, hogy legkésőbb 48 órán belül újra megkezdi a gázszállítást. A megállapodás szerint az idei negyedik negyedévben ezer köbméterenként 378 dollárt, míg a jövő év első három hónapjában 365 dollárt kell fizetnie Ukrajnának, ha ugyanannyi gázt vásárol.

Oroszország júniusban állította le a gázszállítást Ukrajnának, mert a két ország nem tudott megállapodni az energiahordozó árában. Moszkva később jelezte: hajlandó exportálni földgázt Ukrajnába, de csak úgy, ha Kijev előre rendezi a számlát.

Ukrajna eddig nem élt ezzel a lehetőséggel, a tél beálltával azonban megnőtt a gázfogyasztás. Emiatt a fűtési szezon kezdete, október második fele óta az ukrán gáztartalék 17 százalékkal csökkent december 1-ig, amikor 13,9 milliárd köbméter volt. December 6-án a tartalékszint 13,333 milliárd köbméterre hanyatlott. A múlt hét végi állapot szerint az ukrán gáztározók 41,73 százalékban voltak feltöltve.

Az országban szénhiány van, az energetikai minisztériumban ezért múlt kedden lakossági energiakorlátozást jelentettek be. Azóta Ukrajna több városában és Kijev számos kerületében reggel vagy este, esetenként mindkét időszakban két-három órákra leállítják az áramszolgáltatást a lakásokban. Ezt a fajta takarékossági eljárást Ukrajnában utoljára a kilencvenes években alkalmazták.

Ennek ellenére Vjacseszlav Kirilenko miniszterelnök-helyettes hétfőn közölte: az ukrán kormány nem vásárol szenet a szakadárok által kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaságoktól”. „Terroristáktól nem vásárolunk szenet. Ez elfogadhatatlan és kivitelezhetetlen” – szögezte le. A tisztségviselő ugyanakkor kiemelte, hogy jövő hétfőig a tervek szerint megoldást találnak az országban kialakult szénhiányra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.