Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést

Az Országgyűlés a tüntetések ellenére 131 igen, 62 nem ellenében szavazta meg a 2015-ös büdzsét.

KaG
2014. 12. 15. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módosító javaslatok után a bevételi és a kiadási főösszeg, valamint a hiány is kisebb lett a kormány által tervezettnél. A voksolás közben a Párbeszéd Magyarországért nevű ellenzéki párt képviselői molinóval tiltakoztak.

A zárószavazás előtt a Költségvetési Tanács elnöke ismét elmondta az Országgyűlésben, hogy annyi pénz várhatóan nem szedhető be az állami vagyon értékesítéséből 2015-ben, amennyit a kormány vár. A testület kockázatot lát abban is, hogy a biztonsági tartalékként szolgáló országvédelmi alap felét máris elvonta a kormány. „A pótlólagos kiadások részbeni forrásaként az országvédelmi alap a tanács költségvetési törvényjavaslat-tervezetére adott véleménye alapján negyvenmilliárd forintról hatvanmilliárd forintra megemelt előirányzatát megfelezték. A harmincmilliárd forintos előirányzat az eredetileg tervezetthez képest kisebb kockázatokat tud kezelni” – mondta Kovács Árpád, a testület elnöke.

A képviselők a 2015-ös büdzsét megalapozó salátatörvényt is megszavazták. A törvény több mint száz jogszabályt módosít, egyebek közt az államháztartási törvényt. Megszünteti a nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapot, a pedagógusbérek minimálbérhez kötését, illetve azokat a magánnyugdíjpénztárakat is, amelyeknek taglétszáma 70 százalék alá csökkent, ezenkívül sávosan határozza meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét. A parlament döntött arról is, hogy a trafikok a jövő szeptembertől csak állami vagy azzal szerződésben álló dohány-kiskereskedelmi ellátóktól vásárolhatnak dohányterméket. Ezzel együtt két lépésben emelkedik a dohányáruk jövedéki adója is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.