Emelkedett a szálláshelyek bevétele

A tavaly októberihez képest több külföldi és belföldi vendég pihent hazánkban.

HZS
2014. 12. 08. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly októberinél 2,7 százalékkal több külföldi vendég 1 millió 10 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A legnagyobb forgalmat adó országok közül az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Csehországból rendre több, míg Oroszországból, Németországból és Ausztriából kevesebb vendég érkezett az előző év októberéhez képest. A 12,4 százalékkal több belföldi vendég 940 ezer éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele majd tizennégy százalékkal emelkedett októberben az előző évihez képest, ezzel megközelítve a 30,6 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíjbevétel mintegy 18 százalékkal, csaknem 18 milliárd forintra bővült. A vendéglátásból 6,4 milliárd forint folyt be, 9,1 százalékkal több, mint az elmúlt év októberében. A forint/euró havi átlagárfolyama 308 forint volt, 13 forinttal gyengébb a 2013. októberinél – közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 56 százalékot ért el, 3,4 százalékponttal többet a tavaly októberinél. Az öt- és a négycsillagos szállodák, továbbá a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 17 328 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj 9752 forint, a teljes árbevétel 16 922 forint volt.

A bruttó átlagár 11, az egy kiadható szobára jutó szállásdíj pedig a kapacitáskihasználtság javulásával 16 százalékkal emelkedett. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján októberben 1756 egység fogadott el Széchenyi-pihenőkártyát, a kártyatulajdonosok 1,2 milliárd forintot költöttek összesen ezzel a fizetőeszközzel, a 2013. októberinél 3,5 százalékkal többet.

Markánsan nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma idén októberben, és ebben kiemelkedő a belföldi vendégek szerepe az MTI-nek nyilatkozó szakértő szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint az októberi bővülést az őszi tanítási szünet és az azt megelőző hosszú hétvége is segítette. Balatoni András, az ING vezető elemzője kiemelte, hogy a növekedés markáns, a belföldi vendégek számában tíz százalék feletti növekedés figyelhető meg. Ezt azt mutatja, hogy a belső keresleten és a fogyasztáson alapuló növekedés lesz a domináns 2015-ben – tette hozzá. Az NGM közleményében rámutat: az októberi bővülést az őszi tanítási szünet és az azt megelőző hosszú hétvége is segítette, de az ágazat tartósan jó teljesítményéhez járulnak hozzá egyebek mellett a megvalósuló turisztikai fejlesztések, a szolgáltatások minőségének javulása és a Szép-kártya is.

 

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára elmondta: az elő tíz hónap adatai alapján folytatódik a növekedés, és egyértelműen látható, hogy a belföldi kereslet „húzza” a szállodákat. A szállodák foglaltsága javult az első tíz hónapban, ami 2,1 százalékkal több a tavalyinál. De a szállodák jövedelmezőségének fenntartásához további növekedés kell, ennél azonban az orosz-ukrán konfliktus kockázatot jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.