Felfüggesztették a takarékot, nem tud fizetni az önkormányzat

A felfüggesztett Tisza Takarékszövetkezet a több mint 1600 lelket számláló település számlavezetője.

MA
2014. 12. 10. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatása szerint az elmúlt hét végén 180 közmunkás és 20 hivatali dolgozó pénzének utalására adtak megbízást a takarékszövetkezetnek az önkormányzat számlájáról, de az emberek már nem jutottak hozzá a várt összeghez. „Bent ragadt” a pénzintézetnél az a 16 millió forint, amit a Belügyminisztériumtól forráskiegészítésül kaptak, és különböző számlákat egyenlítettek volna ki belőle.

Emellett Tiszatenyő látja el az egyik térségben folyó ivóvízminőség-fejlesztő projektben a pénzügyi gesztor szerepét, és több tíz millió forintot terveztek átutalni a fejlesztést irányító társuláshoz – tette hozzá.

Kazinczi István kitért arra, hogy a korábbi jó kapcsolat alapján a beszállítók megértik az önkormányzat hirtelen jött fizetési nehézségeit, így a későbbi fizetés mellett is vállalták az ezeradagos közkonyha élelmiszerrel való ellátását, az állattenyésztő telepre a takarmány biztosítását, és a helyi tüzépes is biztosítja a téli tüzelőanyagot a rászorulóknak.

Mindeközben segítséget kérő levelet írt a térség országgyűlési képviselőjének, a megyei kormánymegbízottnak, a megyei önkormányzat elnökének, a belügyi tárcának – mondta Kazinczi István, megjegyezve: központi engedély nélkül hitelt sem vehetnek fel.

A Magyar Nemzeti Bank múlt pénteken közölte, hogy visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet. A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

A jegybank közölte azt is: a TakarékBank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből. A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.