Hat stratégiai megállapodást köt a kormány

Hat újabb magyarországi nagybefektetővel köt stratégiai megállapodást a kormány a Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozata szerint.

TK
2014. 12. 30. 22:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat cég: az Ibiden Hungary Kft., a Le Bélier Magyarország Zrt., a BSM Magyarország Kft., a Nemak Győr Kft., az Oracle Hungary Kft., valamint a Zoltek Zrt.

A határozat alapján a megállapodásokat a kormány részéről a külgazdasági és külügyminiszter, illetve az általa vezetett tárca államtitkárai írják alá.

Ezzel megközelíti majd a 60-at azoknak a Magyarországon befektető vállalatoknak a száma, amelyekkel stratégiai partnerségi megállapodása lesz a magyar kormánynak. Az első ilyen megállapodást 2012 nyarán írták alá az amerikai Coca-Cola magyarországi leányvállalatával. 2013 végére 36-ra nőtt a kormány stratégiai partnereinek a száma, mely idén további 16-tal gyarapodott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptemberben, a Takata céggel kötött megállapodás aláírásakor hangsúlyozta: igaz, hogy a stratégiai megállapodások egy-egy – zömében külföldi – nagyvállalat és a kormány között köttetnek meg, de legalább annyira szólnak a magyar kis- és középvállalatokról, ezek ugyanis bekapcsolódhatnak a Magyarországon beruházó multinacionális cégek beszállítói láncába. A miniszter december 12-én, a stratégiai partnerekkel hagyományteremtő céllal rendezett első találkozón elmondta: az 52 vállalatnál átlagosan 65 százalék a magyar beszállítók aránya, és a stratégiai partnerek jelentős mértékben hozzájárultak a nemzetgazdasági célok eléréséhez, többek között az export bővüléséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.