Hatalmas összeget fizetnek a Molnak

A kurdisztáni régió kormánya bruttó 15 millió dollárt fizetett a GKP-nek az olajexportért.

MA
2014. 12. 02. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény idézi Alexander Doddsot, a Mol kutatás-termelésért felelős ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: biztosak benne, hogy – korábbi nyilatkozatával összhangban – a kurdisztáni régió kormánya rendszeres időközönként fizet majd az exportált kőolajért.

Hozzátette, hogy mindent megtesznek azért, hogy az Akri-Bijeel és a Shaikan blokk kitermelését minél gyorsabban felfuttassák, hozzájárulva ezzel a kurdisztáni kormány ambiciózus exportcéljainak eléréséhez.

A Mol kiemelte: az összeg önmagában is fontos, de a mérföldkő az, hogy elindult végre a kifizetés. A társaságra eső részt a projektben meglévő részesedése és a megosztási szerződés feltételei határozzák meg.

A magyar olajipari társaság korábbi közleménye szerint a Shaikan területe 283 négyzetkilométer, itt a Mol 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, operátora a Gulf Keystone Petroleum. A blokk kitermelése jelenleg 25 ezer hordó naponta, ami várhatóan az év végére – további három kút termelésbe állításának eredményeként – eléri a 40 ezer hordót. A kurd régió másik blokkjának, az Akri-Bijeelnek a Mol 80 százalékos részesedéssel az operátora – a magyar cég irányítja a kutatásokat –, a Gulf Keystone Petroleumnak pedig 20 százalékos a részesedése. A tervek szerint a magyar olajtársaság 2015-ben 500 millió dollárt költ az Akri-Bijeel, illetve a Shaikan mezőlehatárolási és termelési programjára.

A közeljövőben a magyar cég kurdisztáni olajtermelésének felfutása is befolyásolhatja a befektetők döntéseit. Izgalmas lehetőségről van szó: csúcsra járatva a hazainak két és félszeresét is elérheti az észak-iraki régióban a felszínre hozott mennyiség – írta korábbi Magyar Nemzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.