Hazánk listavezető a női foglalkoztatás bővülésében

Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol az első három negyedévben 3 százalék feletti volt a növekedés.

MA
2014. 12. 30. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol 2014 első három negyedévében rendre 3 százalék feletti volt a növekedés, ezért várhatóan az éves javulás is a legnagyobb lesz – mondta Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos, miután az Európai Unió statisztikai szervezete közvetlenül karácsony előtt nyilvánosságra hozta az EU-tagállamok 2014. harmadik negyedévi foglalkoztatási adatait.

Az adatok alapján a 15-64 év közötti nők körében 56,5 százalék volt a foglalkoztatási ráta a harmadik negyedévben Magyarországon, ez 3,4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. „Immár háromnegyed éve Magyarország mutatói négyszer gyorsabban javulnak, mint az uniós átlag, s ezzel mindhárom negyedévben elsők vagyunk a tagországok között” – áll a közleményben.

Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra is, hogy 2010 azonos időszakához viszonyítva 5,5 százalékkal nőtt a női foglalkoztatottak aránya a 15-64 éves korcsoportban. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban Málta, Észtország és Litvánia után Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatási rátája az elmúlt négy évben.

Ez „egyértelmű bizonyítéka annak, hogy beértek a kormány elmúlt években hozott hatékony intézkedései”, mint például a munkahelyvédelmi akció, amelynek keretében a nők munkáltatói járulékkedvezményekre jogosultak, valamint a gyed extra, amely lehetővé teszi, hogy januártól a juttatások megtartása mellett munkát is vállalhassanak a kisgyermekes szülők – magyarázta Szalai Piroska.

A női foglalkoztatás javulása hozzájárult ahhoz, hogy az uniós módszertan szerint megállt a szegénységi ráta 2007 óta tartó növekedése Magyarországon, sőt 2013-ban jelentősen csökkent ez a mutató – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.