Hiteleit törlesztette, megtakarításait növelte a lakosság

Egyre kevesebb kamatot fizetnek a bankok.

MNO
2014. 12. 27. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság szombati cikke szerint a háztartások megtakarításainak, befektetéseinek értéke szeptember végén 26 882 milliárd forint volt az adósságok levonása után, amely több mint 2600 milliárdos gyarapodást jelent egy év alatt. A háztartások kötelezettségei egy év alatt 300 milliárd forinttal, 9013 milliárd forintra csökkentek. A lakosság pénzügyi eszközeinek értéke szeptember végén meghaladta a 35 895 milliárd forintot. A készpénz- és bankbetétállományok, különféle értékpapírok és biztosítási megtakarítások, továbbá céges üzletrészek értéke 7 százalékkal bővült éves összevetésben.

A lap beszámol arról is, hogy az utóbbi két évben a jegybanki alapkamattal együtt folyamatosan csökkentek a pénzintézetek által a lekötött betétekre fizetett kamatok is – októberben már csak átlagosan évi 1,5 százalékos kamatot fizettek a bankok a lekötött betétekre, míg két éve még több mint 6 százalékot –, ami jelentős hatással van a lakossági megtakarítások szerkezetére. Így idén megtörtént, amire még nem volt példa, a bankbetétek volumenét meghaladták a különböző értékpapírokban – befektetési jegyben, állampapírban, részvényben – tartott megtakarítások – írja az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.