Hitellel segített ajándékozás

A csökkenő kamatok és a korábbinál több zsebben maradó forint sokakat arra ösztönzött, hitellel egészítsék ki az ajándékokra szánt összeget.

Hajdú Péter
2014. 12. 24. 4:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnőtt a lakosság hitelfelvételi kedve az év végi, illetve karácsonyi nagybevásárlás idejére. Legalábbis erre lehet következtetni a Magyar Nemzet kérdéseire érkezett banki válaszokból. Pénzügyi szakértők szerint a hitel iránti igény növekedésének alapvetően két oka volt. Egyrészt a folyamatosan mérséklődött jegybanki alapkamatot követve a kölcsönök kamata is csökkent az év folyamán, másrészt kedvező következményeket hoz a kormány gazdaságpolitikája. A lakosság egyre bizakodóbb a jövőt illetően, és a rezsicsökkentés következtében a zsebében maradó pluszforintokat ma már bátrabban elkölti, s egy-egy fontosabb alkalommal akár eladósodni is hajlandó bizonyos mértékben.

Az UniCredit Bank tapasztalatai érdekes módon azt mutatják, hogy az utóbbinak volt nagyobb hatása a hitelezésre. Az ügyfelek igénye éppen azért a hitelfajta (folyószámlakölcsön) iránt növekedett meg legjobban, amelynek kamata nem változott a banknál az idei évben. Ennek ellenére darabszámot és értéket tekintve is több mint kétharmadával emelkedett a lakosság folyószámlahitel iránti igénye. Ezzel szemben nem nő a kereslet a személyi hitelek iránt, holott annak kamatai csökkenő tendenciát mutattak idén. A pénzintézet szakemberei ezt azzal magyarázzák, hogy az emberek elsősorban azokat a kölcsönöket keresik, amelyeknek felhasználási célját nem kell megjelölni. Így a folyószámlahitelek mellett a hitelkártyás vásárlás mutat még számottevő emelkedést. Ez utóbbihoz persze az is hozzájárult, hogy a hitelkártya után felszámított kamat is alacsonyabb lett az idei évben. A Raiffeisen Banknál ezzel szemben minden hitelfajta kamata csökkent. A bank ügyfelei nagyobb kiadásaikhoz inkább személyi kölcsönt vesznek fel, az áruvásárlást pedig hitelkártyával finanszírozzák. A hitelbírálatnál a bank alapvetően a jövedelmet vizsgálja, illetve hogy van-e egyéb kölcsöne az ügyfélnek, nem jelenthet-e gondot a pénz visszafizetése.

Az OTP Bank ügyfelei a karácsonyi vásárláshoz áruhitelt és személyi kölcsönt kértek az ajándékok beszerzéséhez, de a hitelkártyával elköltött pénz is óvatos fellendülést mutat. Ez utóbbi okát a bank szakemberei abban látják, hogy a kártyás költéshez kötődő visszafizetési kedvezmények egyre jobban érdeklik az embereket. (A hitelkártyás költés meghatározott százalékát jóváírják a kártyához kapcsolt számlán.) A karácsonyi időszakban az ajándékként kinézett termékhez kapcsolódva leginkább áruvásárlási gyorskölcsönt vettek igénybe a bank ügyfelei. Az extra gyorsan elbírált személyi kölcsön azért vonzó, mert az egyszeri nagyobb kiadás több hónapra elosztva terheli meg a családokat.

A bankok szinte mindegyike kihasználta a lakosság növekvő vásárlási kedvét, s különböző akciókkal igyekeztek eladni termékeiket. Kedvezményes kamatozású áruhiteleket kínáltak ebben az időszakban, vagy a hitelkártyát kiváltóknak elengedik az első év kártyadíját, esetleg extra magas, 3–5 százalékos visszatérítést ígértek meghatározott feltételek fennállása esetén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.