Idén is hasukra üthettek a görögök

A görög parlament elfogadta hétfő hajnalban az ország jövő évi költségvetését, 1,9 százalékos növekedéssel számolnak.

MNO
2014. 12. 08. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezetet, amelyet a kormány november 22-én terjesztett be, 155 igen és 134 nem szavazattal fogadta el a törvényhozás.

A tervezett gazdasági növekedés nagyon ambiciózus, bár már az idén is volt növekedés – 0,6 százalékos – egy hat éven át tartó recessziós időszak után.

Az adósságszolgálat nélküli, úgynevezett elsődleges költségvetési többlet a GDP 3 százaléka (3,3 milliárd euró) lesz jövőre, az idei 1,8 százalék plusz után. Az ország hitelezői kisebb többletre számítanak.

Eközben 2015-ben az GDP-arányos államháztartási hiány 0,2 százalékra – 338 millió euróra – zsugorodik, ami azt jelentené, hogy négy évtized után először lenne gyakorlatilag kiegyensúlyozott államháztartása Görögországnak. A GDP-arányos hiány az idén 1,3 százalékra mérséklődik a tavalyi 1,6 százalékról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.