Így fejlesztenék a hazai síturizmust

A piaci szereplők együttműködésére is szükség van a síturizmus fellendüléséhez – közölte Ruszinkó Ádám.

RZ
2014. 12. 09. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, hogy a májusban megalakult Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter tagjai közötti összefogás, mint például a kedvezményes programok, szállodákkal közösen kialakított csomagok, a síközpontok fejlesztése mind kedvező feltételeket teremt és egybeesik a kormány belföldi turizmus élénkítésére irányuló törekvéseivel. Az NGM helyettes államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a síturizmus bővülése újabb munkahelyeket is teremthet.

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója hangsúlyozta, hogy december-februárra a belföldi vendégéjszakáknak mindössze 15 százaléka esik, ennek növelése érdekében a zrt. a sípályák, szakmai szervezetek, kereskedelmi cégek alkotta klaszter szakmai partnereként számos platformon népszerűsíti a síturizmust. Megjegyezte azt is, hogy több sípálya is elfogadja már a SZÉP-kártyát.

Fehér Gyula, a hazai síturizmus összefogásáért létrejött Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ötletgazdája ismertette: statisztikák szerint a magyar lakosság csupán 5 százaléka síel, többségük külföldön. A csoportosulás fő célja, hogy a magyar sízők a hazai sípályákat is válasszák, fejlődjön a magyarországi síélet, és a havas sportok kultúráját, a biztonságos téli sportolás ismereteit széles körben terjesszék. Ehhez pedig megfelelő helyszíneket, sípályákat biztosítsanak.

Az ötletgazda az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a sípályák fejlesztésének többsége eddig uniós támogatásokból valósult meg, a klaszter piaci alapon működik, önszerveződő. A klaszter egyelőre 18 tagot, köztük a magyar sípályák egyharmadát, hét havas és hat műanyag sípályát, 3 síszakmai szervezetet és két kereskedelmi céget számlál.

Az MTI által megkérdezett tagok úgy vélik, hogy a kezdeményezéssel lehetőségük nyílik arra, hogy bizonyítsák, az infrastruktúra fejlesztésével a magyar természeti körülmények is ideálisak lehetnek a főként tanuló és kezdő síelőknek, hasonló élményt biztosítva, mint a külföldi síparadicsomok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.