Jelentős fejlesztés a Sapa Profiles Kft.-nél

A Székesfehérvári gyárban új alumínium présgépet és precíziós megmunkálókat is üzembe helyeztek.

MA
2014. 12. 16. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank Lepema, a Sapa megmunkálóüzemének ügyvezető igazgatója a projekt keddi zárórendezvényén elmondta: a pályázati támogatás 2,8 millió euró (vagyis több mint 845 millió forint) volt. Hangsúlyozta, hogy a beruházásnak köszönhetően ma már a lehető legmodernebb gépekkel dolgoznak, így olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész-beszállítói lehetnek, mint az Audi, a Ford, a Jaguar vagy a BMW.

Frank Lepema megjegyezte, hogy a cég jövőbeni sikere egyértelműen a kutatás-fejlesztésen (k+f) múlik. Szerinte mindezt jól mutatja, hogy a k+f csoportjuk nem a mai autókhoz tervez alumínium alkatrészeket, hanem a 2018–2020-ban piacra kerülő modellekhez.

Megjegyezte, hogy bármilyen alumíniumötvözetet és -terméket képesek ma már előállítani, amire az autóiparnak szüksége van.

Hartwin Hagen, a présmű ügyvezető igazgatója kiemelte: korábban évi 70 ezer tonna préselt alumíniumterméket állítottak elő, aminek mindössze a 17 százalékát ( vagyis 12 ezer tonnát) gyártották a járműiparnak. Idén 17 ezer tonnát készítettek és jövőre már 22 ezer tonnát fognak előállítani.

A növekvő igényekhez új sajtológépre volt szükség, amit a projekt keretében helyeztek üzembe. A présgép az 500 fokra melegített alumíniumtuskókat nagy erővel – 3500 tonnával – nyomja keresztül egy formázóeszközön, amely megadja a végtermék formáját.

A Sapa Profiles Kft. az Alcoa-Köfém Kft. présmű üzletágának 2007 februárjában történt kiszervezésével kezdődött, a Présmű Alba Kft. megalapításával indult el. 2009-re vált 100 százalékos tulajdonossá az Orkla csoporthoz tartozó, svéd érdekeltségű Sapa Holding AB.

A Sapa Profiles Kft. jelenleg több mint 1100 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.