Jön a magyar levegőminőség-mérő kütyü

Uniós pénzből, több cég és egyetem részvételével valósul meg a projekt.

MNO
2014. 12. 10. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Hilase mellett a Szegedi Tudományegyetem, a Videoton Holding Zrt. és a Pannon Egyetem alkotja a konzorciumot, amely 242,18 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A kutatás-fejlesztési projekt 349,39 millió forint összköltségvetésű és célja egy világviszonylatban is újdonságnak számító, kompakt, folyamatos és automatikus módon működő, fotoakusztikus elvű aeroszolmérő műszer prototípusának kifejlesztése.

A projekt több helyszínen, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben valósul meg. A fejlesztés befejezésének tervezett időpontja 2015. május 31.

Az MTI érdeklődésére Bozóki Zoltán, a Hilase ügyvezetője elmondta, hogy a mérőműszerrel a szálló por kémiai összetétele és egészségkárosító hatása, továbbá a kibocsátási forrás (közlekedés, fűtés) is online meghatározható lesz. Hozzátette: uniós elvárás a szálló por koncentrációjának csökkentése, amelynek hatékonyságát növelheti a szálló por forrásának ismerete.

Közölte, hogy első lépésként a műszer alkalmasságát próbálják tudományosan bizonyítani az egyetemekkel közösen, majd ezt követően lesz lehetőség városokba, környezetvédelmi hálózatokba telepíteni. Jelezte, hogy a fejlesztés során egy szabadalmat már levédettek, de szükség esetén továbbiakat is levédenek.

Bozóki Zoltán elmondta, hogy a műszer gyártása reálisan 4-5 év múlva kezdődhet el. Úgy vélte, amennyiben ára négymillió forint alá szorítható, akkor piaci körülmények között eladható lesz.

A majdani gyártást a Videoton Holding Zrt., hitelesítését pedig a Hilase végezné, mint ahogy tették ezt annak a több mint 50 műszernek az esetében, amelyek az északi-tengeri és brazíliai fúrótornyoknál a földgáz szennyezettségét mérik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.