Jön az erdőápolás

Közbeszerzési pályázaton nyerve, a Hortobágyi Nemzeti Park 62 millió forint összegű megbízása alapján összesen 105 hektáron végez erdőápolási munkákat a Jánosik és Társai Kft. külterület-gondozó ágazata – tájékoztatta Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa az MTI-t.

LR
2014. 12. 26. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jánosik Kft. a Közép-Tisza-menti ártéri ligeterdők és a Tiszadorogmai Göbe-erdő rehabilitációjára kapott megbízást. Az uniós előírásoknak megfelelően kivágták a nem őshonos faállományt, mintegy 1500 köbméter fát termeltek ki. A területen őshonos fafajokat, így például szürke nyárfát, fekete nyárfát, fehér füzet és magyar kőrist telepítettek, a rehabilitációs területen 271 ezer 1- 2 éves facsemetét ültettek el.

A cégvezető elmondta, a védett területeken lévő, fiatal telepítésű erdőrészek nagy értéket képviselnek, különös bánásmódot igényelnek. A projekt befejező szakaszában például a frissen telepített területeket rendszeresen gyomtalanítani kell.

A nemzeti park területén vegyszereket használni csak kivételes esetekben lehet, ezért a gyomirtás hagyományos kézi és gépi fajtái jöhetnek csak szóba – mondta. A nyesedéket a tápanyag pótlására zöldtrágyaként a területen hagyják, beforgatják. Tájékoztatása szerint a Jánosik Kft. idei teljes árbevétele eléri a 8 milliárd forintot, ezen belül a külterület gondozási munkákból mintegy 350 millió forint bevételt várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.