Külföldiek szállítják az árut

Keleti versenytársak okoznak nehéz pillanatokat a hazai fuvarozóknak.

Jakubász Tamás
2014. 12. 20. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keleti versenytársak okoznak nehéz pillanatokat a hazai fuvarozóknak. – Az alacsonyabb költségekkel dolgozó, s ezért olcsóbb külföldi szállítmányozók piaci részesedése egyes területeken mára meghatározó lett – mondta lapunknak a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára. Karmos Gábor szerint az utóbbi időben többször is előfordult, hogy ukrán fuvaros juttatta el a címzetthez a hazánkból orosz földre tartó rakományt. A szervezet szerint a kormányzatnak bizonyos korlátozások bevezetésével erélyesebben kellene védenie a honi piacot, s szűkebbre kellene szabnia a nem uniós államok szállítmányozóinak lehetőségeit.

– Elengedhetetlen az is, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék a közúti szereplők fuvarengedélyeit – jegyezte meg, hozzátéve: a szakma tapasztalatai szerint a külföldi kamionosok nem egyszer hamis papírokkal dolgoznak nálunk. Jelzések ezzel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) is eljuthattak, így a szervezet – más hatósággal együtt – többször is ellenőrzést rendelt el. A tavasszal tartott vizsgálatkor például az derült ki, hogy az engedélyek általában rendben vannak. A megállított teherautók döntő többségét – nagyjából nyolcvan százalékát – ugyanakkor külföldön jegyezték be.

Tulajdonképpen a fuvarozókat is érinti az adóügyi és más visszaélések ellen kialakított elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer, vagyis az ekáer januári életbe lépése. – A szisztéma – a tervek szerint – ma megkezdi működését, a gazdasági szereplők mától regisztrálhatnak – ezt már a NAV szóvivője mondta kérdésünkre. Suller Attila közölte: az érintetteknek elsőként az ügyfélkapun kell bejelentkezniük. Az okmányirodában kapott azonosítóval nyílik lehetőség arra, hogy a vállalkozó belépjen az Ekaer.nav.gov.hu honlapra. Itt aztán megadhatja azoknak a személyeknek, beosztottaknak az adatait, akik a jövőben a szükséges bejelentéseket megteszik majd. – A tesztüzem már tart, az elektronikus hálózat működik – tudatta a szóvivő, megjegyezve, hogy a rendszerhiba, az összeomlás veszélye akkor sem fenyeget, ha esetleg százezrek keresik fel egy időben az ekáert.

Januárban nem ró ki a hivatal büntetést, ehelyett tájékoztatással, felvilágosítással segíti az érintetteket. A kezdeti időszak rendkívül fontos, felmerülhetnek ugyanis olyan kérdések, amiket menet közben – akár a szabályok módosításával – rendezni kell. A NAV egyébként felkészült az új rendszer bevezetésére: az ország minden pontján felállítottak pénzügyőrökből, revizorokból és adóvégrehajtókból álló ellenőrző csoportokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.