Lendületben a használt lakások piaca

Az Otthon Centrum adatai szerint az idei áremelkedés 2,5 százalékos volt.

mr
2014. 12. 28. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben 105 ezer lakás cserélt gazdát, 2,3 százalékkal több, mint tavaly az Otthon Centrum ingatlan-franchise-hálózat becslése szerint, a forgalom 2003-ban 270 ezer adásvétellel tetőzött. Idén legfeljebb 9000 új lakás épül, tavalyi 7293, ami negatív rekord volt.

A kormány célja, hogy újra évi 40 ezer lakás épüljön – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) decemberi közgyűlésén. Ehhez támogatást is nyújtanak, jövőre már egy gyermek után is jár 500 ezer forint szocpol támogatás, amely használt lakás vásárlására is igénybe vehető. A használt lakások forgalmának növelésével ugyanis élénkíthető a lakáspiac, ami majd kihat az új lakások építésére is – tette hozzá.

Az új lakások vásárlásához, építéséhez stabil jövedelem és megfizethető hitel szükséges – állítják a szakértők, s azt javasolják: a hitel kamata ne legyen magasabb 2-3 százaléknál, a felvevője pedig legyen biztos abban, hogy lesz munkahelye és elegendő jövedelme a futamidő alatt. A szakértők továbbá vagy a lakásépítés áfájának drasztikus lecsökkentését, vagy a magas áfa állami ellensúlyozását javasolják. Ilyen javaslatot fogalmazott meg a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) és a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) is.

A GKI évente kétszer szervez felmérést a vállalatok, az ingatlanokkal foglalkozó cégek – fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők –, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az indexek viszonyítási alapja a 2006 és 2010 között regisztrált átlagos állapot, ehhez képest a lakáspiaci index idén ősszel 115 ponton állt Budapesten és 109-en országosan. A tavaszi felméréshez képest előbbi 4, utóbbi 3 ponttal magasabb.

Az index értéke megközelíti a válság előtti csúcspontot, de ez nem arra utal, hogy a piaci szereplők újabb aranykor bekövetkezését várják, csak a jelenlegi szinthez viszonyított élénkülést jelez.

Az ingatlanos cégek fellendülést várnak a fővárosi panellakásoknál, és stagnálást a családi házak iránti keresletnél a következő tizenkét hónapban. A GKI tavaszi felmérésben 1000 háztartásból 9 válaszolta azt, hogy biztosan épít vagy vásárol lakást egy éven belül. Októberben ez a szám 6-ra csökkent. A felújítást-bővítést biztosan tervezők aránya viszont 22-ről 23 százalékra emelkedett.

A várakozások szerint a használt lakások ára várhatóan 0,7, az újaké 1 százalékkal emelkedik a következő évben hónapban Budapesten. Az országos átlag 1,1 százalék a használt, 1 százalék az új lakásoknál. A használt lakások árait a 2,2 százalékos nyugat-magyarországi áremelkedés húzza fel.

Budapesten a használt téglalakások átlagos ára jelenleg 289 ezer forint négyzetméterenként, a használt paneleseké 180 ezer, míg a családi házaké 218 ezer forint fajlagosan. Kelet-Magyarországon a fajlagos ár 174, 128, illetve 141 ezer forint. Ugyanez Nyugat-Magyarországon 175, 142, illetve 129 ezer forint négyzetméterenként. Az idei áremelkedés 2,5 százalékos volt az Otthon Centrum adatai szerint.

Közép-Európában a lakások átlagára Magyarországon a legalacsonyabb, a négyzetméterenkénti ár csupán 917 euró, a legmagasabb Csehországban, ahol egy négyzetméterért 1186 eurót kell fizetni a Deloitte Zrt. elemzése alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.