Marad a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2,10 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

VZ
2014. 12. 16. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők többsége az év utolsó kamatdöntő ülésén már nem számított kamatcsökkentésre, de úgy vélték, 2015 első negyedében újraindulhat az enyhítési ciklus.

A monetáris tanács 2014 júliusa óta nem változtatott az alapkamat 2,10 százalékos szintjén. A júliust megelőző kétéves kamatcsökkentési ciklus eredményeként a jegybanki alapkamat összességében 490 bázisponttal mérséklődött.

A monetáris tanács előző kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből kiderült: a tagok egyhangúlag támogatták az alapkamat 2,10 százalékon tartását, és úgy vélték, hogy a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat.

Az MNB kamatdöntése stabilitást jelez a jelenlegi geopolitikai helyzetben – derül ki Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzőjének gyorselemzéséből. A kamatdöntés elsősorban nem a hazai inflációs folyamatok miatt – azokat ugyanis a közelmúltban alapvetően a kormányzati árszabályozó intézkedések határozták meg –, hanem a geopolitikai szempontok miatt releváns. Az infláció közeljövőben is alacsony szinten történő alakulásához a kőolaj világpiaci árának jelentős csökkenése is hozzájárul. Ez egy szignifikáns lefelé irányuló nyomást jelent az inflációs várakozások tekintetében.

Reálissá válhat Matolcsy „tartós tartása” – derül ki Pesuth Tamás vezető gazdasági elemző november végi gyorselemzéséből, amelyet az akkori kamatdöntés előtt jegyzett. A Nézőpont Intézet ennek kapcsán közleményében azt írta: a magyar gazdaságot továbbra is jellemző alacsony inflációs környezetet belföldi (hatósági árak mérséklődése) és nemzetközi tényezők (élelmiszer- és nyersanyagárak csökkenése) is indokolják; ennek megfelelően a legutóbbi döntés is a kamattartásról szólt.

A várható inflációs és növekedési folyamatok alapján továbbra is valószínű, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre újrakezdi kamatcsökkentési ciklusát, feltéve, hogy az oroszországi pénzügyi válság járványveszélye addigra enyhül - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a 2,10 százalékos alapkamatot változatlanul hagyó keddi monetáris tanácsi ülés után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.