Még az idén elfogadható az unió jövő évi költségvetése

Létrejött az Európai Parlament és a miniszteri tanács között a jövő évi büdzsével kapcsolatos megállapodás.

HZS
2014. 12. 09. 22:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a büdzsé elfogadása átcsúszott volna a jövő évre, akkor januárban csak az idei költségvetés tizenketted részét lehetett volna kifizetni – emlékeztet a politikus. Deutsch Tamás közleményében ismerteti, hogy a megállapodás értelmében még az idei év kiadásaihoz plusz 4 milliárd eurót rendelnek hozzá, aminek döntő többsége nem átcsoportosítás, hanem valódi pluszpénz.

A politikai megállapodás szerint a 2015-ös költségvetés keretszámainak megfelelően a kötelezettségvállalások szintje várhatóan 145,32 milliárd euró, a kifizetéseké pedig 141,21 milliárd euró. „Az EP delegációja csak azzal a feltétellel járult hozzá a jövő évi uniós költségvetés elfogadásához, hogy az Európai Bizottság tervet dolgoz ki a kifizetetlen számlák fenntartható szintre csökkentésére. Idén már 23,4 milliárd euró korábbi évről áthúzódó számla kifizetését kell megoldani. Ehhez is biztosítja a megállapodás a közel 4 milliárd eurós többletforrást” – idézi a közlemény a politikust.

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta azt is, hogy a 2015-ös költségvetés esetében a tárgyalások során sikerült megvédeni a Magyarország számára is fontos kohéziós és agrárforrásokat. Deutsch Tamás szerint különösen fontos, hogy mind a tanács, mind az Európai Parlament elutasította az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a gazdáknak járó közvetlen kifizetések 1 százalékának átcsoportosításával teremtsen fedezetet az Oroszország által bevezetett importtilalom által okozott károk enyhítésére.

Deutsch Tamás rámutatott, hogy a megállapodást még mind a tanácsnak, mind az EP-nek meg kell erősítenie. Az Európai Parlament költségvetési bizottsága jövő hétfőn rendkívüli ülés keretében dönt, ezt követően pedig a plenáris ülés szerdán tart végszavazást – közölte a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.