Megtelhetnek az ünnepekre a fedett fürdők

A kéthetes téli szünetben elsősorban a kiemelt, országos jelentőségű helyeken lesz kimagasló forgalom.

MD
2014. 12. 20. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: a kéthetes téli szünetben elsősorban a kiemelt, országos jelentőségű helyeken lesz kimagasló forgalom, ami akár 1 százalékponttal is hozzájárulhat az éves teljesítmény emelkedéséhez.

Összegzése szerint 2014-ben a magyarországi fürdők változatos és szeszélyes éven vannak túl: az év első öt hónapja jó volt, kedvező volt az időjárás, nőtt a forgalom. Nyáron a frekventált turisztikai célpontok közelében található fürdőkben nőtt a forgalom, míg a fedett kapacitással nem rendelkező, helyi jelentőségű fürdők forgalma a rossz idő miatt 5-8 százalékkal csökkent.

A fürdők az idén átlagosan 2-3 százalék közötti nettó árbevétel-növekedést érhetnek el, ezen belül az országos és nemzetközi jelentőségű fürdőhelyeken a növekedés elérheti a 4-6 százalékot, viszont 5 százalékos csökkenés lehet a helyi és regionális fürdőkben. A nyugati országrész fürdőinek teljesítménye azért erősebb, mivel itt többségben vannak az Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából érkező vendégek. Az alföldi és az észak-magyarországi régióban pedig a szlovák, román és szerb piac biztosít megfelelő bázist az egész éves forgalomhoz.

A fürdőszövetség főtitkára elmondta: az eddigi adataik szerint a látogatók száma az idén stagnál a magyarországi fürdőkben, ezen belül 1-2 százalékos növekedés lehet az országos jelentőségű fürdőhelyeken, míg akár 10 százalékkal kevesebb vendég fordult meg a helyi és regionális fürdőkben. Mindez a nyári kedvezőtlen időjárás miatt alakult így, mivel a fürdők bevételének és látogatóforgalmának kétharmada a nyári időszakból származik – mutatott rá.

A fürdőkben dinamikusan nőtt a SZÉP-kártya-forgalom 2014-ben. A fürdőszövetség adatai szerint 15 százalékkal nőtt a kártya felhasználása az előző évhez képest, nyáron egymilliárd forintos, míg egész évben hárommilliárd forintos forgalmat értek el. Jövőre további 5-8 százalékkal emelkedhet a SZÉP-kártya felhasználása, mivel megmaradt a kedvezményes adózási sávban, és ez a háttérszolgáltatóknál is többletbevételt generál majd.

Juhász Szabolcs arról is beszélt, hogy a szövetség tagjai a Magyar Turizmus (MT) Zrt. 2015-ös marketingtervének elkészülését várják, amelyet az előző években decemberben megismerhettek és ehhez illeszthették saját éves marketingtervüket. Fontos feladat lesz 2015-ben a fürdők üzemeltetését szabályozó 1996-os rendelet megújítása, az elavult szabályozás frissítésében a szövetség aktívan részt vett. A gyógyászati kezelések szabályozásában három éve nem történt változás, a fürdők nyomott áron biztosítják a gyógyszolgáltatásukat.

A Magyar Fürdőszövetség 2015 első negyedévében egyeztet majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) a térítési díjak minimális kompenzálásáról – ismertette a főtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.