MNB: Ez lett volna a bankok dolga a válság előtt

Balog Ádám, a jegybank alelnöke rámutatott: az egészséges gazdasághoz erős kkv-gerincet kell építeni.

VZ
2014. 12. 10. 22:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Ádám A Magyar Nemzeti Bank jövőképe a magyar bankszektorról című előadásában kiemelte: a válság előtti időben túl sok bank lett az országban, jelentős profitelvárásokkal. Versenyt kerestek, amit a jelzálog-hitelezésben találtak meg, a túlzott kockázati verseny pedig rossz hitelezési gyakorlatot eredményezett.

Emlékeztetett arra, hogy az eleinte 30 százalékos banki finanszírozási részarány az évek alatt esetenként 70 százalék fölé is emelkedett, miközben az átlagos futamidő is folyamatosan nőtt. Ezek együttesen rendkívül kockázatos pénzkihelyezéseket hoztak, de multinacionális vállalatokat és a nagy cégeket nem finanszíroztak, szinte kizárólag „a háztartások kerültek célkeresztjükbe” – mutatott rá.

Ismertetése szerint a lakossági devizahitel-állomány huszonkétszeresére nőtt néhány év alatt, a vállalati hitelek csak kismértékben emelkedtek, utóbbiak többsége pedig projekthitel volt. Az alelnök problémának nevezte a vállalati szektor hitelezésének elmaradását, mivel a kis- és középvállalkozások nem tudtak fejlődni, megerősödni ebben az időszakban. Márpedig erős gazdaságnak létfeltétele az erős vállalkozói réteg – szögezte le.

Balog Ádám jelezte, hogy az MNB célja egy egészséges bankrendszer kialakítása, amely a fenntartható fejlődést támogatja.

Az elérendő célok között említette, hogy a bankrendszer legyen versengő, önfinanszírozó, hatékony, innovatív, átlátható és felelős, likvid és tőkeerős, továbbá támogassa a növekedést és egészséges lakossági hitelezést folytasson.

A célok elérése érdekében tett jegybanki lépések közé sorolta a kereskedelmi bankok belföldi finanszírozását ösztönző önfinanszírozási programot, a nem teljesítő, elsősorban vállalati hitelállomány mérséklését, valamint a lakossági devizahitelek kivezetése során végzett tevékenységüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.