Munkaerőhiány van a kereskedelemben

Külföldi példák is azt mutatják, hogy a kereskedelmi áruk mennyisége és a vásárlók száma nem változik azzal, ha csökken a nyitvatartási idő.

HZS
2014. 12. 17. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden félreértés elkerülése végett, semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek” – hangsúlyozták. A közleményben megjegyezték, a külföldi példák is azt mutatják, hogy sem a kereskedelmi áruk mennyisége, sem a vásárlók száma nem változik azzal, hogy hét napról hat napra csökkent a nyitvatartási idő.

A minisztérium azt követően juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy a Czomba Sándor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden este riogatásnak nevezte a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat. Ezzel ellentétben ezeken a helyeken a hat napra jutó többletvásárlás a nyitvatartási idő módosítását, azaz több műszak bevezetését eredményezte – fogalmazott az NGM.

„Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állását, azt én nem tartom reálisnak” – mondta, arra a kérdésre pedig, hogy mennyit tart reálisnak, úgy felelt, hogy „nyilván, ha egy ember elveszti a munkahelyét, az is rossz mindenki számára, főleg annak, akit érint. Én nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondolok.”

Szavait több hírportál is azzal a címmel idézte, hogy a minisztérium is elismerte, lesznek elbocsátások a vasárnapi zárva tartás miatt.

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát – amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak – 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

 

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

 

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.